Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Brist på äggdonatorer

Uppdaterat måndag 24 oktober 2011 kl 17.10
Publicerat måndag 24 oktober 2011 kl 05.50
"Jag vet vad innebär att längta efter barn"
(1:35 min)
Familjen Rosmer med barnen Elliot och Tuva. Reporter: Maja Jerosimic/Sveriges Radio.

Det råder brist på kvinnor som vill donera ägg och därför kan ofrivilligt barnlösa par behöva vänta länge för att få behandling.

– Hade vi inte gått igenom det vi gjort så hade jag inte haft tanken på att donera ägg. Eftersom jag vet vad det betyder att längt efter och kunna få barn utan hjälp så kändes det helt naturligt att  göra det, säger  Tina Rosmer från Oskarström. 

Tina Rosmer och hennes man Glenn kunde inte få barn på egen hand. Med hjälp av en spermiedonator blev Tina gravid med tvillingar, idag 4-åriga Elliot och Tuva. Efter det har Tina vid två tillfällen själv donerat ägg. Men hon är rätt ensam om sitt agerande. Köerna är långa eftersom efterfrågan på flera håll är större än vad det finns donatorer. I Halland remitteras man till universitetssjukhusen i Skåne eller i Göteborg. På Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg får man vänta minst 1,5 år innan behandling, men det beror inte på äggbrist utan brist på resurser. På Skånes universitetssjukhus vill man inte gå in på hur långa köerna är, men svaret är att fler äggdonatorer skulle göra köerna kortare.

Befruktning genom äggdonation görs på samma sätt som en provrörsbefruktning. De som donerar måste alltså själva genomgå samma behandling som vid en IVF, och hormonbehandlingen kan vara rätt påfrestande för kroppen vilker är en av orsakerna till att många drar sig för att donera. För Tina Rosmer var inte det något som avskräckte.

– Jag kände att det var mitt sätt att tacka för den hjälp vi fått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".