Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kungsbacka

Pensionärsrådet saknas av de äldre

Publicerat måndag 16 april 2012 kl 06.08
"Vi kan bidra till kloka beslut"
(1:38 min)
Bertil Bergqvist är ordförande i PRO samorganisation i Kungsbacka. Foto: Sarah Görsch/Sveriges Radio.

Kungsbacka kommun bör återinföra pensionärsrådet. Det tycker de lokala penionärsorganisationerna. För två år sedan lades pensionärsrådet ner och Kungsbacka är nu den enda kommunen i Halland som inte har ett särskilt råd där pensionärer och politiker regelbundet träffas.

Bertil Bergqvist som är ordförande i PRO samorganisation i Kungsbacka menar att de äldres intressen nu kommer i skymundan.

– Vi tappar möjligheten att förmedla vår kunskap och erfarenhet och det tycker jag kommunen borde efterfråga för att få kloka beslut som passar de äldre.

 Pensionärsråd är regelbundna möten mellan de lokala pensionärsföreningarna och politikerna. 2010 beslöt Kungsbacka att ta bort pensionärsråden för att på prov ersätta dem med ett projekt man kallar Invånardialog. Det är möten mellan politiker och allmänheten kring ett antal på förhand bestämda ämnen. Enligt kommunalrådet Ulrika Landergren (FP) var anledningen att man ville försöka få fler grupper i samhället att göra sina röster hörda, inte bara pensionärerna.

Men Bertil Bergqvist tycker att Invånardialog inte kan ersätta pensionärsråden. Många av de frågor som berör de äldre, som till exempel äldreomsorgen har ännu inte tagits upp där. Eftersom man inte träffar politikerna lika ofta och under lika organiserade former som tidigare så upplever Bertil Bergqvist att deras frågor och förslag bara rinner ut i sanden. Pensionärsförbunden i Kungsbacka har flera gånger skrivit till politikerna och bett dem återinföra Pensionärsrådet. Politikernas besked är att man först vill utvärdera hur projektet Invånardialogen har fungerat. Men Bertil Bergqvist tror att det kan få negativa konsekvenser för de äldre om pensionärsråden försvinner för gott.

--– Det kan leda till ökade brister i äldreomsorgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".