Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VARBERG

Jumboplats för Varbergs tingsrätt

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 05.30
"Anstånd ska vi inte ge annat än i undantagsfall"
(1:48 min)
Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Varbergs tingsrätt var förra året sämst i Sverige på att meddela domar i tid, det visar siffror från Domstolsverket. Men det ska det nu bli ändring på.

– Arbetsformer och också i viss mån också organsiationen av tingsrätten har påverkat att den stora mängd mål som är inte har handläggas så effektivt som skulle ha varit möjligt, förklarar chefen för Varbergs tingsrätt, Mats Sjösten.

Den tidsrymd inom vilken tre fjärdedelar av målen hinner bli avslutade, den tiden var i Varbergs tingsrätt nästan dubbelt så lång i fjol som den borde vara när det gäller vanliga rättegångar, brottmål.

För tvistemålen –  tvister mellan två parter – är siffrorna något bättre men fortfarande inte i klass med målen.

Regeringen vill att tre fjärdedelar av brottmålen ska vara avgjorda inom 5 månader, och för tvistemålen är det målet 7 månader.

Att det dröjer kan bland annat bero på att rättegångar skjuts upp när åtalade inte kommer. Men nu ska Varbergs tingsrätt utnyttja möjligheten att avgöra fler sådana mål utan den åtalade är med.

Det ska också bli svårare att få extra tid på sig att skicka in olika upgifter i tvistemål.

– Anstånd ska vi inte ge annat än i undantagsfall, säger Mats Sjösten.

Halmstads tingsrätt har något bättre siffror men lever inte heller upp till målen.

För att beta av högarna har Varbergs tingsrätt tillfälligt fått en extra domartjänst, plus extra hjälp av erfarna domare i Stockholm.

Tillsammans med en smartare schemaläggning av rättegångar och en översyn av arbetssättet så har det redan gett resultat:

Första kvartalet i år klarade Varbergs tingsrätt faktiskt regeringens mål för tvistemål och hoppas snart komma ifatt också med brottmålen.

– Då kommer vi att klara det med befintliga resurser och det räknar jag med ska ske i januari nästa år, när den extradomare vi har inte längre finns kvar, säger lagman Mats Sjösten i Varberg.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".