Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
HALLAND

Bekämpningsmedel förgiftar åar

Publicerat onsdag 2 maj 2012 kl 05.00
"Får följder för hela ekosystemet"
(1:53 min)
Bekämpningsmedel kan läcka ut i vattendragen. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

För höga halter av av bekämpningsmedel har hittats i fyra halländska åar. Det visar mätningar som gjordes i sex vattendrag i somras.

Det värde som stack ut mest gällde ett preparat som hittades i Smedjeån.

– Där hittade vi metribuzin i halter som var cirka fem gånger högre än riktvärdet, berättar Erika Tollebäck som arbetar med miljöövervakning av grundvatten på Länsstyrelsen.

Dessutom uppmättes för höga halter av ogräsmedel och insektsgifter i Skintan och Trönningeån i Halmstad, och i Hovmanneån i Kungsbacka.

Däremot var det inga problem i Himleån i Varberg eller i Ramsjökanalen i Falkenberg.

Men det vanliga ogräsmedlet glyfosat hittades i alla sex vattendragen, om än i låga halter.

Bekämpningsmedel hittades också i några grundvattenprover.

Jämfört med tidigare har halterna sjunkit något. Däremot hittar man i stort sett lika många preparat som vanligt.

Bekämpningsmedel som läcker ut i vattendragen kan påverka djurplankton och insekter som finns i vattnet och i nästa steg fiskar.

– Det får följder för hela ekosystemet. Även om man kan säga att många av preparaten var under riktvärdet, så blir det tillsammans rätt höga halter. Det blir en cocktaileffekt som man inte riktigt vet hur den påverkar.

Läckaget av bekämpningsmedel från åkrarna kan bero på regn och blåst, eller på att lantbrukarna använder för stora mängder.

– Att man har använt för mycket helt enkelt, överdoserat, det kan jag tänka mig.

Nu ska Länsstyrelsen ta nya prover, och även gå på djupet med fler prover i och kring ett av vattendragen, troligtvis Smedjeån.

Att få ner halterna handlar mycket om att utbilda lantbrukarna, till exempel i hur man fyller på och rengör sprutor för bekämpningsmedel.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".