Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
HALLAND

Svårt hindra läckage av bekämpningsmedel

Publicerat onsdag 2 maj 2012 kl 16.55
"Om vi får kraftiga regn är det svårt att undvika"
(1:56 min)
Gustaf Skyggeson räknar med att kornmalten på åkern som han harvar behöver besprutas. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.

Det är svårt att helt och hållet undvika att bekämpningsmedel läcker ut i vattendragen, förklarar en lantbrukare.

Höga halter av bekämpningsmedel har hittats i fyra halländska åar. Det framgår av en rapport som Länsstyrelsen publicerar på onsdagen.

– Om vi får kraftiga regn kan det vara väldigt svårt att undvika. Det följer med jordpartiklarna ner genom jorden och kommer till dräneringsledningar och kan gå ut den vägen, eller så går det ut via yterosion, säger lantbrukaren Gustaf Skyggeson som arbetat med frågor om bekämpningsmedel inom LRF.

I fyra av de sex undersökta åarna i Halland hittades bekämpningsmedel i högre halter än de riktvärden som inte bör överskridas. Värst var det i Smedjeån i Laholm med ogräsmedlet metribuzin, som bland annat används vid potatisodling.

Preparaten kan påverka hela ekologiska system i vattendragen.

– Det får följder för hela ekosystemet. Även om halterna är under riktvärdet så blir det tillsammans ganska höga halter. Det är den samlade effekten, cocktaileffekten, som man inte vet hur det påverkar, säger Erika Tollebäck på Länsstyrelsen.

Gustaf Skyggeson har arbetat för att lantbrukarna ska spruta rätt och undvika onödigt läckage, men det kan hända ändå.

– Växtskyddsmedel läcker vid ovarsam hantering. Vi arbetar för att alla ska följa de lagar och regler som finns och jobba på det sätt vi lärt oss. Jag tror att det också sker i de allra flesta fall.

Kan det vara så att man slarvar om man har riktigt bråttom?

– Det hoppas jag inte. Produkterna är både för dyra och för farliga för det. Visst kan det bli ett stressmoment när man har väldigt bråttom, men då får man försöka följa reglerna i alla fall, säger Gustaf Skyggeson.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".