Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VARBERG

Oro efter domstolsbeslut

Publicerat lördag 11 augusti 2012 kl 12.26
Besvärligt för kommunen om miljödomstolen får rätt
(1:01 min)

I samband med att Varbergs kommun överklagar Mark och Miljödomstolens beslut om Getteröns flygplats, befarar kommunjuristen att domen kan få konsekvenser för annan kommunal verksamhet.

Mark- och Miljödomstolen beslutade tidigare i somras att förbjuda asfaltering av landningsbanan på getteröns flygfält. Man anser att asfalteringen skulle kunna innebära fler starter och landningar från fältet än idag. Det skulle i så fall få konskevenser för boende i området och för Getteröns naturreservat.

Därmed behöves en tillståndsprövning enligt miljöbalken med en särskild konsekvensanalys. Varbergs kommun har hittills bara gjort en anmälan om asfalteringen eftersom man bedömde att det inte är en stor åtgärd och att den inte påverkar miljön omkring. Kommunen och Miljödonstolen har alltså helt skilda uppfattningar om vad en asfaltering av banan faktiskt kan få för konskevenser.

Varbergs kommunjurist Anders Eriksson befarar att om Mark och Miljödomstolens bedömning är korrekt kan det få konskevenser för annan kommunal verksamhet som man idag inte söker tillstånd för enligt miljöbalken. Domen ska därför diskuteras på politisk nivå och Varbergs kopmmun har nu bett om att få två månader på sig med att lämna in skälen till överklagandet till Mark- och Miljööverdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".