Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
HALLAND

Politiker fick sina fiskar varma

Publicerat söndag 12 augusti 2012 kl 08.30
"Det blir nog spiken i kistan"
(2:08 min)
Fiskaren Daniel Andersson förlorar halva sin omsättning om reglerna skärps. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.

Politiker från riksdagens miljö- och jordbruksutskott kom på lördagen till Träslövsläge för att träffa halländska fiskare och politiker. Värdarnas syfte: att försöka stoppa förslaget till ännu hårdare begränsningar av fisket i Kattegatt.

De menar att förslaget slår orättvist mot kräftfisket när det egentligen är torsken man vill skydda.

– Det blir hårt. Det blir nog spiken i kistan för mig, säger Glommenfiskaren Daniel Andersson.

Han har ungefär hälften av sina inkomster från det område i Kattegatt som enligt förslaget ska undantas från fiske.

Men det handlar inte bara om de 20--25 halländska fiskefartyg vars besättning får svårare att försörja sig. Det gäller också hundratals jobb i fiskeindustrin, påpekar Lars-Erik Persson från Västkustfiskarna. Han tar Glommen Seafood som exempel.

– De kanske inte har något berättigande att vara i Glommen om skaldjuren försvinner. Då kan de ligga var som helst i Sverige.

På kajen i Träslövsläge fick politikerna se hur en trål med rist fungerar: den släpper ut torsken igen så att bara de önskade havskräftorna blir kvar.

Då är det ingen poäng med att ytterligare begränsa fisket med trål i Kattegatt, som Hav- och vattenmyndigheten vill. Det menar fiskarna och riksdagsmannen Michael Svensson (M) från Falkenberg.

– Pudelns kärna är att torsken inte tar skada av ett fortsatt fiske efter havskräfta.

Miljö- och jordbruksutskottets vice ordförande Bengt-Anders Johansson (M) är ännu så länge benägen att hålla med.

– Jag har inte fått någon övertygande beskrivning av behovet av utökat stopp för fisket här på västkusten.

Han är en av dem som har ett ord med i laget, när regeringen bestämmer om Sverige ska driva linjen om hårdare restriktioner i de förhandlingar som följer med Danmark.

Beskedet lär dröja en bit in på hösten, men Socialdemokraternas talesman i fiskefrågor, Jan-Olof Larsson, tror att det finns en majoritet för att skrota förslaget.

– Om vi i Socialdemokraterna plus Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna är ense om att det här kommer att slå mot det kustnära fiske som inte påverkar några torskbestånd, så blir det väldigt svårt för regeringen att driva igenom förslaget, tror Larsson.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".