Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Största förändringen av Hallands kust på 100 år

Publicerat tisdag 14 augusti 2012 kl 13.45
"Det är ett stort projekt detta"
(1:53 min)

Södra Hallands kustlandskap står inför den största omvälvningen på hundra år. Bergtall som planterades i början av 1900-talet på ofruktbar sandmark ska huggas ner och mattor av strandgräs ska brännas bort från dynerna. Allt för att få den sand som strandskogen och annan sly hållit i ett fast grepp att röra på sig igen.

För 20 miljoner kronor ska nu ett tusenårigt strandhedslandskap brytas, brännas och huggas fram igen i fyra naturreservat; Hökafältet längst i söder, Tönnersa, Gullbranna och Haverdal. I höst börjar man så smått med projekteringen och om sex år ska totalt tre kvadratkilometer med bergtall, vresros och täta mattor av strandgräs vara borta.

– Det är ett stort projekt detta, det är stora åtgärder här. Men vi kommer att göra det bit för bit.

Samtidigt sker samma sak i Skåne och på Öland, totalt kostar det nya strandhedslandskapet man vill återskapa i sydsverige 80 miljoner kronor. Miljoner  som EU betalar.

Karin Hernborg på länsstyrelsen förklarar varför man satsar på att få sanden att röra sig igen, i stället för att behålla den en gång så dyrköpta strandskogen.

– Den här bergtallplanteringen är inte mer än hundra år gammal och här har det tidigare funnits hedmark och öppna sandmarker i flera hundra år, om inte flera tusen år. Och det finns en mångfald kopplad till de här hedmarkerna som fortfarande finns kvar här på Hökafältet i små fragment. Och nu kan vi öppna upp, vi kan dra upp den här rullgardinen av bergtall och  öppna upp det här landskapet igen, som har funnits här så länge.  Men nu är det inte så att vi ska kalavveckla detta, utan det kommer att bli en mosaiknaturtyp.

Kommer inte flygsanden att komma tillbaka nu?

– Nej, vi kommer verkligen få kämpa med att få lite flygsand och vi ska inte vara rädda för det, att ha denna sanddynamiken igång. Så det här är områden som inte är tillgängliga idag, som kommer att bli tillgängliga för människor.

Totalt handlar det om 300 hektar, eller tre kvadratkilometrar, i och det ska också bli betesmark i stället för den en gång så dyrköpta strandskogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".