Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bristande stöd – näst vanligaste anmälan

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 16.26
"Jag tycker det är ett problem"
(1:48 min)
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

De näst vanligaste anmälningarna till skolinspektionen handlar om elever som inte klarat kunskapsmålen i skolan eftersom de inte fått det stöd de behövt. Ann-Marie Begler är generaldirektör för Skolinspektionen och känner igen att rektorer inte har tillräckligt med pengar för att stödja sina elever.

– Det finns en hel del rektorer som säger till oss i samtal och diskussioner, att vi får inte resurser så att vi klarar ge särskilt stöd i den utsträckning som behövs.

Är det viktigt att politiker och tjänstemän tar tag i det här? Är det ett problem?

– Ja,  jag tycker det är ett problem. Så många elever som vi ser som inte klarar av de mål som är satta, som inte har betyg så de kan komma in på gymnasiet, så blir det ju tydligt att vi har ett problem.

Vi har tidigare berättat om 14-åriga Emmy med ADHD, som fick rätt från skolinspektionen i att hennes skola i Varberg inte gett henne det stöd hon behövt. I vintras sökte Emmys rektor 200 000 kronor för en resurslärare till Emmy. Men skolchefen bedömde att Emmy inte hade sådant behov av stöd och att pengarna skulle tas från grundbeloppet, alltså elevpengen. Men det blev ingen resurslärare för Emmy. Hon fick klara sig utan den hjälpen, fast rektorn alltså bedömde att hon var i stort behov av det. Och Emmy ligger fortfarande efter kunskapsmässigt i skolan.

Är det någon någonsin som säger att det inte behövs?

– Nej, det är väl snarare tvärtom, det finns lärare som skriker sig blåa och verkligen påpekar att mitt barn behöver mycket hjälp, säger Emmys mamma Jeanette.

Förra året tog Skolinspektionen emot 800 anmälningar kring detta, Det är den näst vanligaste anledning till anmälan efter mobbing. I ungefär hälften av fallen ger man kritik till skolan som blir ålagda att rätta till felen.

– Vi följer upp de här besluten och ser, har man gjort det man är skyldig att göra. Har man inte det, då går vi vidare och ger kritik. Och den nya skollagen ger oss också möjlighet att använda oss av vitesföreläggande gentemot skolorna, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".