Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Fiskare i protest mot kameror ombord

Publicerat lördag 18 augusti 2012 kl 08.34
"då är man ju som en fånge"
(1:46 min)
Michael Sundblad, Kullavik, vill inte ha kameraövervakning ombord. Foto: Ingela Winstrand/Sveriges Radio

Halländska fiskare protesterar mot ett förslag som de menar innebär att de blir kameraövervakade på jobbet. Filmningen diskuteras som ett sätt att kontrollera förbudet mot att kasta ut oönskad fångst. Men det vore fel väg att gå. Det tycker flera fiskare vi talat med - bland dom Michael Sundblad från Kullavik.

– Ska jag ha en kamera som står och stirrar på mig vad jag gör hela dagarna på båten, då lägger jag ner. Då är man ju som en fånge.

Det är förbudet mot att kasta ut oönskad fångst som har satt igång kameradebatten. Tanken var att kameraövervakning skulle skrivas in som en del av Skageracks utkastningsförbud, ett avtal mellan EU och Norge som blev klart i somras och börjar gälla från årsskiftet. Men norrmännen vägrade obligatorisk filmning så nu är det upp till de olika staterna att välja hur utkastningsförbudet ska kontrolleras. Även inom EU är ett utkastningsförbud på gång, i den nya fiskeripolitiken och även där diskuteras obligatorisk kameraövervakning på båtarna. Upprörande tycker även Viking Bengtsson, ordförande för Hallandsfiskarna.

– Kameror på så sätt är integritetskränkande. Jag kan förstå att vi kan använda kameror ombord för att dokumentera hur vi fiskar och så vidare, men då är det fiskarna som styr kameran. Men det här att någon annan ska sitta och titta på mig så att jag inte ens vet om jag kan gå och slå en drill över relingen, det köper inte jag.

Inte bara filmningen utan hela utkastningsförbudet är fel, menar Viking Bengtsson. Tanken bakom förbudet är att myndigheterna ska få bättre kontroll på hur mycket fisk som egentligen dras upp, och att båtar som fyllt sin kvot inte ska slänga i död överskottsfisk, utan ta i land den så att den kan användas i andras kvoter. Men fiskarna menar att flera av de fiskarter som man kommer att tvingas att ta i land, hade överlevt om de fick slängas i igen.

– Det här kommer att få menliga konsekvenser för bestånden.

Att kameraövervaka fiskare är det enda säkra sätt att kontrollera förbudet mot att kasta ut oönskad fångst, det menar Karin Hermansson chef för fiskerikontrollenheten på Havs- och vattenmyndigheten.

Halländska fiskare är emot övervakning på båtarna och Norge vägrade skriva in obligatorisk filmning i avtalet om Skagerack, men det betyder inte att det inte blir nån övervakning i Sverige, där man nu står inför ett vägval.

– Det finns tre olika alternativ. Det ena är att EU ställer krav på kameraövervakning i EU:s regelverk. Det andra är att man beslutar nationellt att varje land för sig beslutar om krav på kameraövervakning. Det tredje alternativet är att det inte införs något obligatorium varken inom EU eller nationellt.

Är alla alternativ lika rimliga?

– Nej, enligt min uppfattning är det rimligt att efterlevnaden av ett sådant här förbud kan kontrolleras.

Och då handlar det om kameraövervakning?

– Ja, med de metoder vi känner till i dag.

Förbudet mot att kasta tillbaka oönskad fångst i Skagerack införs i två steg och det första börjar gälla vid årsskiftet. Men tills dess kommer ingen kameraövervakning att vara igång, oavsett om Sverige eller hela EU beslutar sig för att införa obligatorisk filmning, säger Karin Hermansson. För det kommer att ta tid att lösa alla praktiska frågor.

– Vem som ska betala, vem som ska titta på filmerna och så vidare. Det finns en massa saker att utreda innan man kan säga att det systemet skulle motivera hela det paketet av kostnader och arbete som det medför.

Vad säger du om fiskarnas invändning att det är integritetskränkande att arbeta under kameraövervakningen?

– Det måste också in i hela övervägningen om detta är en rimlig åtgärd, den invändningen ska inte avfärdas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".