Stor brand i Halmstads hamn

Publicerat fredag 21 september 2012 kl 22.55
Uppdaterat, lördag 22 september 2012 kl 15.10
"Branden får slockna själv"
(2:16 min)
Brand i Hanson & Möhrings saltlager längst ut i hamnen i Halmstad. Foto: Tomas Gustafsson/Sveriges Radio.

Klockan 12:45 ljöd larmtyfonerna i Halmstad som uppmanar folk att gå inomhus och stänga dörrar och fönster. Stora mängder kemikalier finns i lokalerna i Oceanhamnen som fortfarande brinner.

Väderläget är gynnsamt med stabil nordvästlig vindriktning. De patruller som räddningstjänsten haft ute har inte kunnat mäta några stora koncentrationer av nitrösa gaser. 

Enligt region Halland så har en del personer känt irriterande symptom med sveda och irritation i nästan, men det är få som behövt söka hjälp hos sjukvården och det har varit lugnt på sjukvårdsupplysningen. Men två personer är under observation på sjukhuset.

 – Det har varit flera mindre explosioner och en större, sa Maria Wikland, informatör på Halmstads kommun i natt.

Man vet i nuläget inte om natriumnitriten är förbränd eller inte, och det finns gasflaskor kvar i byggnaden, uppger jourhavande brandman i Halmstad.

– Samma information till allmänheten gäller nu som inatt. Använd sunt förnuft. Är man i vindriktningen där röken kommer ska man stänga dörrar, fönster och ventilation, säger Tina Nordlund ställföreträdabde brandchef.

– Det kan ta flera dygn innan branden är helt släckt. säger hon.

Räddningstjänsten har nu fått vända sig till försvaret för att få tillgång till ett bepansrat fordon för att kunna inspektera brandhärden närmare.

Senare natten mot lördag uppmärksammades räddningstjänsten även på att det finns behållare med andra farliga ämnen i lokalerna. Man blev då orolig för nitrösa gaser. Vid inandning av gasen kan man drabbas av så kallat kemiskt lungödem.

Räddningstjänsten i Halmstad mäter kontinuerligt halterna av nitrösa gaser i ett stort område runt brandplatsen, och koncentrationerna av just de nitrösa gaserna är inte skadligt höga, och har inte varit uppe i skadliga nivåer under natten.

Nyhems vårdcentral är öppen under helgen. Medicinska frågor hänvisas till telefonnummer 1177, där sjukvårdsrådgivningen kan ge råd.

Kommunen har öppnat en upplysningscentral som kan nås på telefonnummer 035-13 70 00.

Lagerbyggnaderna som brinner tillhör saltdistributören Hanson & Möhring och ligger i Oceanhamnen i Halmstad. Elden som härjar i de större byggnaderna kan värma upp de fyra ton natriumnitrit som ligger lagrade i en fristående, brandsäkrad byggnad.

– Om det exploderar blir det en stor explosion, sa brandingenjör Anders Wiemo på räddningstjänsten i Halmstad i natt.

– Det mindre lagret är visserligen brandklassat, men vi kan inte kyla ner det.

Vad kan hända om det exploderar?

– Det kan flyga splitter från explosionen, men det bedöms landa över hamnområdet. Däremot kan det bli en tryckvåg som sträcker sig in till stan och spräcker rutor och liknande, sa Wiemo.

I de större byggnaderna finns även ämnen såsom gödningsmedel (NPK), kaliumsorbat och natriumbensoat.

Lagret ute i Oceanhamnen ligger minst en kilometer från hus där det kan finnas folk i.

Det är oklart hur branden startat. Ingen har i nuläget kommit till skada.

P4 Halland