Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
HALLAND

(S)våra avvägningar om förlossningen

Publicerat fredag 8 mars 2013 kl 05.00
"Vi vill lägga hela pusslet"
(1:44 min)
Hallands sjukhus. Foto: Sveriges Radio.

Förslaget att lägga ner en av Hallands båda förlossningsavdelningar och eventuellt också en akutmottagning innehåller brister. Det tycker Socialdemokraternas regionråd Lise-Lotte Bensköld-Olsson.

Hon tycker inte att utredarna verkar ha funderat över hur förslaget påverkar sjukvården på andra sidan Hallandsgränsen.

– Säg att man lägger ner förlossningen i Varberg. Kommer kvinnorna i norra Halland att söka sig till Halmstad? Det gör de knappast, de kommer att söka sig till Göteborg, tror Bensköld-Olsson.

– Men har Göteborg möjlighet att ta emot så många halländska kvinnor som vill föda? Det är många frågor man behöver vrida och vända på.

Inte heller har utredarna belyst frågan om vart kvinnorna i södra Halland söker sig om det blir förlossningen i Halmstad som läggs ner, påpekar Lise-Lotte Bensköld-Olsson.

Hon saknar också en helhetssyn: att man väger in hur sådana besparingar påverkar saker som närsjukvården och kommunernas sjukvård.

– Vi vill lägga hela pusslet.

Dessutom finns det ganska färska politiska beslut om att behålla två akutsjukhus med förlossning.

– Socialdemokraterna har en väldigt tydlig partilinje: Halland ska ha två akutsjukhus och varsin förlossning. Även i hälso- och sjukvårdsstyrelsen finns sedan i höstas en politisk målbild, ett beslut, om att det är så det ska se ut. Det är viktigt att ha med sig, det är därifrån vi utgår.

Frågan är så stor att alla partimedlemmar ska tillfrågas och det kan dröja ett år innan Socialdemokraterna tar ställning.

En annan socialdemokrat, Kerstin Zander, vill inte utesluta en skattehöjning om så behövs, och hon har sin personliga ståndpunkt klar:

– Personligen tycker jag det ska finnas på båda platserna, men det är en personlig åsikt, säger Kerstin Zander.

Men om man ska ha det på båda ställena, är inte risken då att resurserna inte räcker till?

– Jag tror att resurserna finns. Det är en omfördelning man måste överväga. Man kan inte fortsätta att låta det blöda, utan man måste se varifrån blodströmningen kommer, säger Kerstin Zander (S) i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Region Halland.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".