Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Laholm

Ysbyskolan läggs ner: "Inget populärt beslut"

Uppdaterat fredag 31 maj 2013 kl 10.38
Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 05.05
"Det är för barnen vi gör det"
(1:55 min)
1 av 3
Barnen på Ysbyskolan får börja i Vallbergaskolan till hösten. Här eleverna i F-3-klasserna vid en historielektion tidigare i år. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
2 av 3
Barn- och ungdomsnämndens ordförande Kent-Arne Andersson (C). Foto: Sveriges Radio
3 av 3
Barn- och ungdomsnämndens vice ordförande Jonas Hellsten (M). Foto: Sveriges Radio

Ysbyskolan läggs ner – och det redan från och med i höst. 36 barn från Ysby skall i stället bussas till Vallbergaskolan några kilometer bort. Det beslutet klubbade en helt enig barn- och ungdomsnämnd i Laholm i går.

Nämndens ordförande, centerpartiets Kent-Arne Andersson, säger att beslutet är nödvändigt – men väntar sig inga applåder.

– Det är inget populärt beslut. Man kommer vara besviken, det är vi medvetna om.

Varför fattar ni beslutet ändå?

– Vårt uppdrag är att sitta för hela Laholms kommun. Den tiden är när vi har haft den rena bypolitiken, men nu måste vi se till hela kommunen. Det är viktigt för mig innan jag avslutar min politiska karriär.


Det politikerna i nämnden
hade i vågskålen är dels den kritik om undermåliga lokaler och gammalmodiga läromedel som skolinspektionen riktar mot Ysbyskolan och som presenterades på en välbesökt presskonferens i tisdags. Brister som gör att undervisningens kvalitet blir lidande, enligt inspektionen.

Dels den stora kostnaden för en renovering – hela 10 miljoner enligt en utredning av en oberoende konsult.

Att ta den kostnaden och sedan – som man gör i dag – fortsätta att ta av skolpengen från andra barn på större skolor och ge till Ysbyskolan för att hålla den vid liv – det är inte längre möjligt, säger nämndens vice ordförande, moderaten Jonas Hellsten.

– Vi behöver titta på fördelningen av resurserna. I ett rättviseperspektiv för mig så är det inte okej att andra elever blir lidande för att vi behåller Ysbyskolan.


Vad kommer hända med barnen från Ysby?

– Barnen kommer gå rakt in i befintliga klasser, och vi kan använda våra resurser på ett helt annat vis. Nu ska vi veta att Vallbergaskolan är också en liten skola. Det är för barnen vi gör det och inte för någon annan, säger Kent-Arne Andersson.

Beslutet i BUN skall nu närmast prövas i kommunstyrelsen. Slutgiltigt beslut fattas av kommunfullmäktige vid mötet den 25 juni.

Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".