Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Falkenberg

Stora förändringar krävs i gymnasiet

Publicerat onsdag 5 juni 2013 kl 05.15
"Utbudet måste anpassas-på direkten!"
(1:56 min)
Foto: Karin Malmhav/Scanpix.

Det behövs stora förändringar inom Falkenbergs gymnasieskola om skolans budget ska komma i balans. Antalet program- och inritningar måste bantas när elevkullarna i likhet med många andra kommuner hela tiden minskar.

Den som gjort utredningen är Margaretha Perborg, som själv varit chef för barn- och ungdomsförvaltningen i grannkommunen Halmstad:

– Som jag ser det så behöver man anpassa organisationen för att få en budget i balans genom att helt enkelt anpassa utbildningsutbudet. Och det måste man göra på direkten!

Bakgrunden är ett kraftigt minskande elevunderlag på senare år. Antalet ungdomar i åldern 16-18 år i Falkenbergs kommun har minskat med över 300 elever de senaste fem åren. Fram till år 2015 visar prognosen en ytterligare minskning med 90 elever, ner till 1 450 elever.

Det Falkenbergs skolpolitiker nu behöver göra är att banta utbudet i gymnasieskolan till färre program och inriktningar - och att samverka med andra skolhuvudmän i Halland, säger Margareta Perborg:

– När man sitter i samma båt som andra utbildningsanordnare med ett minskat elevantal och ett utbud som inte ryms i budgeten bör man titta på hur man använder sina gemensamma resurser på bästa sätt.

Nära till hands som samarbetskommuner ligger Varberg och Halmstad , tror Margaretha Perborg.

Andra förslag i utredningen är att Falkenberg behöver mer lärlingsutbildning, strategi för att få fler att studera vidare efter gymnasiet och en kartläggning av arbetsmarknadens behov inom regionen.

– Man kanske inte tar till sig allting i rapporten, men jag hoppas att man skall diskutera den och fördjupa sig i frågorna. Det här är en så komplex verksamhet, så det behöver man! säger Margaretha Perborg.

Kommunstyrelsens beslut i går blev att skicka utredningen till barn- och utbildningsförvaltningen som senast 20 augusti ska redovisa förslag till åtgärder.

Frågor kring skolans lokaler måste lösas, men där finns ännu inget färdigt förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".