Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Båtgifter rinner ut i havet: "Väldigt allvarligt"

Publicerat fredag 7 juni 2013 kl 04.52
"Organismer har blivit tvåkönade"
(1:46 min)
1 av 3
Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
2 av 3
Lennart Benson, miljöinformatör Region Halland. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
3 av 3
Göran Tobiasson, miljöinspektör Kungsbacka kommun. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio

I många småbåtshamnar saknas spolplattor där man kan tvätta av fritidsbåten och i stället följer färgflagor med ut i havet och förgiftar vattnet. Missbildade organismer har upptäckts längs Hallandskusten.


– Gift påverkar både människor och organismer. Man har funnit ett antal organismer utmed Hallandskusten som blivit tvåkönade på grund av giftpåverkan. Det är väldigt allvarligt, säger Lennart Benson som är miljöinformatör på Region Halland och har jobbat mycket med frågan om spolplattor och båtbottenfärger.


I slutet av båtsäsongen tar de flesta
båtägare upp sina båtar och tvättar av dem. Har man giftig båtbottenfärg lossnar ofta en del av den och rinner ner i marken eller ut i havet. Därför har kraven skärpts på att alla ska ha tillgång till en spolplatta som man hänger båten över, en platta gjuten i betong med en brunn som renar vattnet.

De senaste åren har flera hamnar i Halland dragit nytta av ett statligt bidrag, LOVA-bidraget, för att ha råd att bygga spolplattor. Men långt ifrån alla har tagit den möjligheten, och i dagsläget kan man inte längre få bidraget.
– Det är allt för många som inte har passat på att uppgradera, säger Lennart Benson.

De som driver hamnarna har ansvaret att bygga spolplattor, men kommunerna ska kontrollera att det blir av. Göteborg är ett exempel på en kommun som insett allvaret i situationen och varit riktigt tuffa mot hamnarna. Ända sedan 2007 har man hotat med viten och förelägganden för att byggnationen av spolplattor skulle ta fart. 


I Halland har inte kommunerna varit
lika hårda. Det är först nu, när kraven har förtydligats, som Hallandskommunerna börjar arbeta mer aktivt med frågan. Kungsbacka är den kommun som har flest fritidsbåtar i länet.

– Vi jobbar med information i första hand. Vi tycker att vi har fått bra respons när vi pratat med småbåtshamnarna, så många är medvetna om de här problemen och vill göra någonting. Därför tycker vi att det är bättre att uppmuntra än att komma med förelägganden i första hand, säger Göran Tobiasson, miljöinspektör i Kungsbacka.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".