Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Trots förbud – fimpar på nästan alla skolor

Uppdaterat onsdag 5 juni 2013 kl 17.05
Publicerat onsdag 5 juni 2013 kl 13.56
"Vi får ha halsduken över ansiktet"
(1:42 min)
1 av 2
På Sturegymnasiet finns en tydlig markering om rökförbudet på skolgården. En markering som vissa uppenbarligen inte bryr sig om. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
2 av 2
Gymnasiechef Rickard Sjödahl. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.

Trots att det är förbjudet enligt lag att röka på skolgårdar så röks det på nästan alla gymnasieskolor i Halland, det visar en rapport från länsstyrelsen.


Bara tre av 29 skolor var fria från fimpar vid länsstyrelsens besök och vid hälften av besöken syntes rökare inom skolans område.

– Folk röker ju typ var de vill, säger Eveline Lindfors, på Sturegymnasiet i Halmstad.


Vad gör lärarna åt det?

– Ingenting, det kommer ju upp i ventilationssystemet, men det är ingen som kan göra någonting åt det. Vi sitter på lektionen och får en massa rök i klassrummet.

– Vi får ha halsduken över ansiktet eftersom det stinker så illa. De röker så att det kommer in i klassrummet, säger Linn Karlsson.


Då känner ju lärarna röken?

– Ja, men de bara "det är ingenting att göra något åt", och vi bara "nähä".


Lärarna agerar åtminstone när de tar elever på bar gärning med att röka på skolgården, berättar Natalie Ekström.

– Så fort det är någon lärare nära så puttar de bort dem, men det sker väl dagligen att någon står där man inte ska stå, säger hon.


Rökning på skolgårdar har varit förbjudet i
svensk lag sedan 1993, det vill säga i 20 år nu. Men enligt länsstyrelsens rapport så förekommer rökning på de flesta gymnasieskolorna i Halland. Bara tre av 29 skolor var fria från fimpar vid deras länsstyrelsens besök, och vid hälften av tillfällena såg de rökare inom skolans område.


Samtidigt som skolorna informerar om att rökningen är förbjuden så var det också så många som 80 procent av dem som hade "rökrutor", askfat eller liknande, eller tillgänglig rökmiljö i nära anslutning till skolan. Något som kan sända dubbla budskap, menar länsstyrelsens utredare.


Rickard Sjödahl, som är gymnasiechef på både Sturegymnasiet och Sannarpsgymnasiet ser allvarligt på problemet. Samtidigt är han hoppfull om att skolans personal faktiskt kan påverka både eleverna själva och deras föräldrar, så att färre ungdomar börjar röka.

– Jag tror att det handlar väldigt mycket om att bygga upp trender gentemot ungdomar och få ungdomar att vara hälsomedvetna och ta hand om sig själva, så att det kommer inifrån. Jag tror att det är det som är nyckeln.


Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".