Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Matresan

Milena lagar ur Hirams gröna

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 10.08
1 av 6
Se så god: gammaldags ”ängamat” och med små smörstekta, ostfyllda bröd till. Fräscht, skulle Hiram ha sagt, särskilt om körveln på toppen av soppan! Foto: Kathinka Lindhe/Sveriges Radio
2 av 6
Här har vi ingredienserna till dagens härliga soppa à la Hiram. Milena Bergquist lagar hemma i köket i Båstad. Foto: Kathinka Lindhe/Sveriges Radio
3 av 6
Idag lagar vi grönt tillsammans med Milena Bergquist i Båstad. Hon ger just i dagarna ut ”Hirams gröna”, en kokbok med Märit Huldts härliga vegetariska recept. Men innan vi startar matlagningen: en frisk grönskasdrink. Och rottweilern Daisy vill också vara med. Foto: Kathinka Lindhe/Sveriges Radio
4 av 6
Välkommen till bords med Hiram, säger Milena Bergquist, dagens kock i Matresan. Foto: Kathinka Lindhe/Sveriges Radio
5 av 6
Detta är ett annorlunda sätt att göra chokladkaka! Djävulsflotten ska ha en dos av socker/farin/kakao + kokande vatten över sig innan den går in i ugnen. Den blir ful! Men så GOOOOD! Foto: Kathinka Lindhe/Sveriges Radio
6 av 6
Ful, javisst! ”Devils float” är inte vacker, men som Hiram försäkrar: ”det blir fint, bäst andra dan!” Foto: Kathinka Lindhe/Sveriges Radio

Matresan idag går hem till Milena Bergqvist i Båstad. Hon är aktuell med en ny kokbok: Hirams gröna. Det bjuds på grönsakssoppa (gammaldags Ängamat) med små goda ostsmörgåsar och till dessert: en djävulsflotte.

Grönsakssoppan
ett knippe späda morötter
1 litet blomkålshuvud
1 palsternacka
100gr späda spenatblad
sockerärtor
vanliga (frysta) ärtor
ett knippe färsk grön sparris
ett knippe rädisor
1 1/2 liter god grönsaksbuljong
garnering: persilja eller färsk körvel och kanske lite dill

Till soppskålen: 
2 äggulor (helst fina ekologiska ägg = riktigt gula gulor)
1 dl vispgrädde

Ansa, skölj och skär grönsakerna i stora bitar. Koka dem mjuka i buljongen (börja med  morötter, palsternacka och blomkål. Fortsätt med sparris, spenat och ärtor).

I soppskålen vispar man äggulorna med grädden. Lägg i lite finhackat kryddgrönt. Slå i den kokande soppan. Lägg i de skivade rädisorna så att de flyter vackert på soppans yta.



Små goda, varma ostsmörgåsar
Ta ut små rundlar ur vita brödskivor med ett vinglas med vass kant. Lägg samman dem dubbla med mjukost blandad med ädelost. Man kan också lägga i hackade valnötter.

Detta kan göras i förväg. Sedan steker man dem i riktigt smör på mellanvärme på båda sidor. Servera dem heta, läckra, till soppan.



Djävulsflotte, "The Devils Float"
30 gr smält mörk choklad
2 msk smält smör
1 1/4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl hackade hasselnötter/valnötter

Allt blandas och körs i mixer. Börja med chokladen, smöret, mjölken etc. Häll sedan allt i en smörad och bröad form.

Blanda under tiden:
1 dl strösocker
1 dl brun farin
2 msk kakao

Häll sedan 2 dl kokande vatten i blandningen och häll alltihopa över chokladkakan. Det ser då ganska hopplöst ut, men blir fint. Grädda 45 minuter i 175 grader. Servera flotten med kall vispad grädde (en skvätt konjak i?) eller glass. Blir bäst andra dan.

Milenas kommentar: "Godaste chokladkakan jag bakat på många år. Vad spelar det då för roll att den är ful som stryk?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".