Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Kommunen kan inte stoppa livsfarliga hopp

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 05.19
"Det finns inte pengar till ombyggnad"
(1:31 min)
1 av 3
Trots varningsskyltar och staket fortsätter de livsfarliga höga hoppen i Grötviks gamla stenbrott. Foto: Sveriges Radio
2 av 3
3 av 3
Trots varningsskyltar och staket fortsätter de livsfarliga höga hoppen i Grötviks gamla stenbrott. Foto: Sveriges Radio

Trots att det är en fara för livet fortsätter de höga hoppen från klipporna i Grötviks gamla stenbrott. Efter ett dödsfall föreslog en utredning alternativ för att bygga om hamnen för att få stopp på hoppen. Men ingenting har hänt.

Hoppandet fortsätter, trots varningsskyltar och staket. Därför föreslog en utredning olika alternativ för att bygga om hamnen, bland att till en småbåtshamn, för att få stopp på hoppen. Men ingenting har hänt.

-- Alla alternativ innebär att vi måste satsa en del pengar på det och när vi suttit med budgeten har det funnits andra saker som varit mer angelägna. Därför har detta inte prioriterats, säger Henrik Oretorp (c), kommunråd i Halmstad.


Så det finns helt enkelt inte pengar att bygga om stenbrottet till en småbåtshamn eller ett promenadstråk?

– Nej, det vi inte. Och i och med att vi inte har det, så är det inte heller aktuellt att sätta igång arbetet med en detaljplan.


Att förbjuda själva hoppandet i sig kan kommunen inte göra, men tydliga varningsskyltar berättar om livsfara vid hoppen. Vad man kan göra är att försöka hindra folk från att ta sig in stenbrottet.

Men staket som sätts upp rivs ner. Dessutom kan de hoppvilliga promenera in på andra sidan bassängen, där det är öppet, simma över och sedan klättra upp längs klippväggen till hoppställena på 13, 16 eller 20 meters höjd.


Utredningen föreslog att man antingen byggde en småbåtshamn med bryggor eller lät promenadstråket Prins Bertils stig gå på brygga genom stenbrottet för att hindra hoppen. Men nu är det skjutet på till en osäker framtid.

-- Jag anser att vi ska sätta igång detaljplaneprocessen den dag kommunfullmäktige har bestämt sig för att satsa pengar i Grötvik, inte förr. Om det inte finns en extern intressent, säger Henrik Oretorp.


Finns det någon extern intressent i dag?

-- Nej, det gör det inte. Men jag har sänt ut signalerna och ska nu ut och träffa lite folk.

Stenbrottet ligger i Grötvik mellan Halmstad och Tylösand och användes under andra halvan av 1900-talet som ett gigantiskt lager för stenkol, som låg på botten. Men även då var det tillräckligt djupt för att hoppa och nu när stenkolen är borta är der ännu djupare.


Den 21-åriga mannen som dog 2010 förlorade medvetandet vid nerslaget och drunknade innan någon hann fram till honom. 45-åringen skadade bland annat revben vid sitt hopp men kunde ta sig in till kanten och fick hjälp upp.

Men Markus, en av 16-åringarna som hoppar här, har aldrig skadat sig:

– Det är precis som för alla andra. Det är kicken, det är gott i vattnet och det är ett skönt umgänge här.

Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".