Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Varberg

Grodor kan påverka den nya järnvägen

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 05.19
"I dammen finns det åkergroda"
(1:41 min)
Biologen Mattias Olsson leter efter grodor i en av dammarna vid Breared söder om Varberg där den nya järnvägen är tänkt att gå. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.

Just nu letas det för fullt efter grodor där den nya järnvägen är tänkt att gå söder om Varberg. Det är Trafikverket som genomför en inventering för att kontrollera och säkerställa att bygget inte skadar några arter.

– Vid den här dammen där vi står i Breared finns åkergroda och vanlig groda, berättar biologen Mattias Olsson.

– Vi har specialister som går ut på nätterna och besöker små dammar som finns i landskapet söder om Varberg. Man lyssnar under grodornas parningsperiod och hör vilka arter som finns. Sedan återkommer man efter en tid och letar efter grodyngel.

Utöver grodor så inventerar man också fåglar och livet i bäckar. Det kommer också att genomföras en så kallad naturvärdesinventering, som innebär att man letar efter värdefulla naturområden, med till exempel blommor och lavar. Hittills vet man inte hur inventeringen kan komma att påverka bygget av järnvägen, men när det gäller grodor, där samtliga arter i Sverige är fridlysta, så kan det få betydelse i hur arbetet kommer att se ut. 

– Om vi hittar ett grodvatten som är väldigt värdefullt intill järnvägen, så kan det påverka att vi måste göra åtgärder så att vi inte stör grodorna under byggtiden. Om de har ett övervintringsområde på andra sidan kommande järnvägen så kanske de måste ha en grodpassage och liknande. Det är sådana frågor som kommer upp, hur man anpassar bygget och hur man anpassar åtgärderna för djuren, säger Mattias Olsson.

Efter inventeringarna, som beräknas vara klara till hösten, ska en miljökonsekvensbeskrivning göras som ska godkännas av länsstyrelsen.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".