Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige/Laholm

"Små pengar jämfört med förlorad hembygd"

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 17.56
Protest mot vindkraft: "Så enormt små pengar"
(0:53 min)
Foto:Lars Pehrson/Scanpix

Nu vill Miljöpartiet minska motståndet mot vindkraften och släpper därför förslag som ska få dem som bor nära vindkraftverk att bli mer positiva. Bland annat vill de att mer pengar ska gå till kommunen.

Miljöpartiet föreslår en skatteändring som gör att fastighetsskatten för vindkraftverken, en summa på cirka 30 000 kronor per verk och år, ska gå till kommunerna istället för staten.

– Vi tycker att det är rimligt att det är lokalsamhället och kommunen som får den här skatteintäkten. I stället för att den går rakt ner i Anders Borgs statskassa. Det är rimligt att kommunen får ett tack för den viktiga omställningen man gör, säger Lise Nordin som är energipolitisk talesperson för Miljöpartiet


Ett av många områden i Halland där det har protesterats mot vindkraft är Hishult i Laholms kommun, och där handlade argumenten en del om att några få som tjänar pengar medan resten får sin boendemiljö förstörd.

– Det är så små pengar i sammanhanget jämfört med att förlorad hembygd och förlorade fastigheter. Det är så enormt små pengar, säger Lars Jeppsson som är företagare i Hishult och en av dem som har protesterat mot vindkraftparkerna.


Puls P4 Halland
Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".