Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Falkenbeg

Mindre el men mer fisk förbi Herting

Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 05.31
"Världsberömd lax"
(1:44 min)
Ingemar Alenäs framför kraftverket vid Herting i Ätran. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio

Det kostar 30 miljoner kronor att återskapa Ätrans gamla åfåra vid kraftverken vid Herting i Falkenberg. Samtidigt minskar inkomsterna från ett av kraftverken minskar med två miljoner per år efter ombyggnaden. Men ska det ska betalas med bättre fiske.

Ingemar Alenäs, som är projektledare, tror att laxens och ålens ökade möjligheter att vandra och föröka sig kommer att betala sig i form av bland annat ökat fiske.

– Det är ju inte vilken lax som helst utan den världsberömda Ätranlaxen som är genetiskt unik. Den typen av lax finns bara här i Ätran och det är är ett världsarv att förvalta.

Herting 2 får enligt en ny vattendom bara producera el i december och januari och det betyder minskade intäkter per år på två miljoner. Eftersom man räknar projektkostnaden över 25 år betyder det en kostnad på 50 miljoner plus byggkostnaden på 30, sammanlagt 80 miljoner kronor.


Men Ingemar Alenäs ställer den förlorade inkomsten på två miljoner per år mot förväntade ökande inkomster, både från ett växande sportfiske, ett större ekonomiskt värde av laxen i sig och miljövinsterna. Runt fem miljoner tror Ingemar Alenäs att inkomsterna kan räknas till.

– Här kommer fisken absolut att trivas. Här där vi står kan fisken vandra genom det gamla kraftverket genom det nya inovativa gallret. Vid det nya kraftverket kommer man att  återställa den gamla forsen och där kommer fisken att "trivas som fisken i vattnet", säger Ingemar Alenäs.


Lars Salomonsson

lars.salomonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".