Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Varberg

Flygplats hänger i luften

Uppdaterat fredag 28 juni 2013 kl 17.10
Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 05.40
"Kan vi inte visa att vi behöver flygplatsen så är den i farozonen"
(2:46 min)
Getteröns flygplats. Foto: Magnus Hagström Sveriges Radio

Det går inte längre hålla igång flygverksamheten på Getterön på ett säkert sätt med de resurser som  finns.

Det anser Hamn- och gatunämnden i Varberg, som tillsammans med Varbergs flygklubb driver flygplatsen. Därför begär nämnden att flygplatsens och flygets framtid i Varberg nu undersöks.

– Nyttan måste alltid ställas i relation till allt annat. Det är kommunala pengar som läggs på flygfältet och kan vi inte bevisa att vi behöver flygplatsen så kan den vara i farozonen, säger Ann-Charlotte Stenkil, ordförande i hamn- och gatunämnden i Varberg.

Under många år har flygklubben velat asfaltera den ena av de två landningsbanorna på Getteröns flygplats för att öka säkerheten. Men förra hösten kom bakslaget i form av ett slutgiltigt nej från mark- och miljödomstolen. Bengt Melkersson som tidigare arbetade som flygsäkerhetskoordinator menar att frågan varit alldeles för splittrad hittills.

– Flyget, politikerna, transportstyrelsen och näringslivet har haft olika bilder av flygplatsen. Det känns som att vi har nått vägs ände, det är svårt att förstå varandra och det har varit mycket misstänkliggörande åt alla håll, säger Bengt Melkersson. 

Nu vidgas frågan till att handla om verksamheten i stort. Det samarbete som hittills varit mellan Varbergs kommun och flygklubben räcker inte för dagens krav på säkerhet och det tilltagande behovet av underhåll, konstaterar hamn- och gatunämnden.

På sikt kommer flygplatsen inte att räcka till för det brandflyg, spanings- och bevakningsflyg som finns där idag - och inte heller för företagsflygningar. Nämnden har därför beslutat att dels begära en halv miljon kronor extra i år för att klara flygsärkerheten.

Finns det diskussioner om att flytta flygplatsen?

– Vart då? Man kan ha samarbete med andra flygplatser, men att flytta den till ett nytt område inom Varberg ser jag som uteslutet. Vi har ont om mark i Varberg och vi behöver mer ytor för andra verksamheter, säger Ann-Charlotte Stenkil, ordförande i hamn- och gatunämnden i Varberg.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Göran Frost
goran.frost@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".