Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kungsbacka

Kräver åtgärder mot dåligt badvatten

Publicerat måndag 1 juli 2013 kl 06.00
1 av 2
Bildtext: Fr v Mikael och Oscar Lygner surfar och badar trots skyltar som avråder från bad på Vita sand i Åsa. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
2 av 2
EU-regler tvingar kommunen att avråda från bad. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.

Miljöpolitikern Michael Cassaras (M) kräver att Kungsbacka kommun tar itu med avloppsproblemen som tvingar kommunen att med skyltar avråda från bad på en kommunens bästa badplatser Vita sand i Åsa.

– Det är den största badplatsen vi har i Kungsbacka, och den ligger alldeles nedanför en stor campingplats. Ska det då sitta skyltar om att man inte bör bada, så vågar jag inte tänka på vart vårt rykte som turistkommun tar vägen, säger Cassaras.

Efter några dåliga badvattenprover i fjol tvingas Kungsbacka kommun nu på grund av EU:s bestämmelser att ha skyltar som avråder från bad på Vita sand (Sörvik) i Åsa, även om det främst är efter regn som problemen visat sig.

Michael Cassaras ser helst att man förlänger dagvattenledningen så att den mynnar en bit ut från stranden. Han är inte främmande för att ta till tvångsåtgärder mot den egna kommunen om det behövs.

Men kommunen har redan kommit fram till att en förlängd ledning dels är väldigt dyr, dels bara flyttar problemet en bit ut i viken. I stället vill kommunen arbeta brett med att minska de utsläpp som förorenar vattnet i ledningen eller som rinner ut i viken ändå på andra sätt.

Det kan handla om att undan för undan se till att bostäder skaffar bättre avloppslösningar eller ansluts till kommunens VA-nät.

– Vi tycker att det bästa är att ta bort föroreningskällor till dagvattnet. En utloppstub flyttar bara problemet längre ut, säger Håkan Ström, chef på Förvaltningen för Teknik.

Men hur lång tid tar det innan det ger märkbar effekt?

– Det är ett långsiktigt arbete. Ibland har vi tur och hittar direkta felkällor såsom felkopplingar och kan åtgärda dem med snabb effekt.

– Annars är det ett långsiktigt arbete: att arbeta med enskilda avlopp och även med kommunens nät, så att vi inte får in ovidkommande vatten i vårt spillvattennät, för det kan medföra att vi tvingas brädda över och släppa ut spillvatten, säger Ström.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".