Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Allvarlig misskötsel av mediciner

Uppdaterat torsdag 4 juli 2013 kl 15.06
Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 06.04
"Stort slarv med leveranserna"
(1:30 min)
1 av 2
Foto: Jessica Gow/Scanpix
2 av 2
Lisa Valfridsson, apotekare på regionens läkemedelsenhet.Foto: Inger Söderström/Sveriges Radio

Mediciner har saknats i de färdiga dosförpackningarna. De har bland levereras på fel datum, till fel adress till hem och kommunala äldreboenden.

Nu anmäler hemvårdsförvaltningen i Halmstad Apotekstjänst AB till Läkemedelsverket.

– Patientsäkerheten är i fara, i vissa delar i stor fara och problemet finns i alla kommuner i Halland, säger Eva Karin Stenberg som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstad.

--  De har satt medicinlådor utanför boenden utan att personal har tagit emot. Vi har fått leta efter mediciner. De har levererats till fel boenden eller uteblivit helt.

Det rör sig om patienter som bor hemma eller på äldreboende och som får sin medicin doserad i påsar. Tidigare sköttes distributionen av det offentligt ägda Dosapoteket i Malmö. Men privata Apotekstjänst Sverige AB vann Region Hallands upphandling och sedan 17 maj i år har det bolaget med säte i Lidingö ansvaret.

Det är mycket som inte har fungerat, rapporterar Hallands samtliga masar, medicinskt ansvariga sjuksköterskor. Eva-Karin Stenberg bedömer det mest allvarliga vara att inte bli påmind om att en medicin gått ut.

Ansvariga på Region Halland är väl insatta i problemen med mediciner som P4 Halland rapporterat om. Lisa Valfridsson, apotekare på regionens läkemedelsenhet säger att det väldigt beklagligt att detta har inträffat

Inger Söderström
inger.soderstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".