Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Framtiden oviss för JB-gymnasiet

Publicerat lördag 6 juli 2013 kl 07.00
"Frågetecknen har blivit fler och fler"
(1:15 min)
1 av 2
JB-gymnasiet i Halmstad. Foto: Karin Ingströmer/Sveriges Radio
2 av 2
Mona Ericsson, rektor för JB-gymnasiet. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio

Mycket talar för att eleverna på konkursdrabbade JB-gymnasiet i Halmstad tvingas byta skola efter sommarlovet. Rektor Mona Ericsson kommer inte att ta över friskolan som planerat. 

– Efter konkursen har det uppstått en rad oklarheter och frågetecknen har blivit fler och fler. Jag som liten aktör har väldigt svårt att möta de oklarheter som finns. Därför har jag tagit tillbaka min ansökan om att driva skolan, säger Mona Ericsson.

Omkring 250 elever är inskrivna på friskolan och därutöver har ett sjuttiotal elever skolan som förstahandsval. Konkursförvaltaren advokatfirman Carler i Stockholm arbetar för att hitta en ny lösning, men på kommunen förbereder man sig nu för att skolan kommer att stänga.

 – Jag känner i dag inte ett så väldigt stort hopp om att någon kastar sig in och tar över verksamheten , säger Dag Hultefors (M) ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Halmstad.

I veckan som kommer ska företrädare för kommunen sätta i ett möte sig med representanter från andra gymnasieskolor för att se var man kan hitta nya studieplatser till eleverna. Information kommer att läggas ut på kommunens hemsida och i slutet av juli kommer alla berörda att kallas till ett större informationsmöte. 

– Jag förstår att det är mycket oro. Man kan ju kontakta andra skolor om man känner sig säkrare med det, fortsätter Mona Ericsson.

Ett femtontal lärare jobbade på JB-gymnasiet i Halmstad. Ingen av dem Radio Halland har talat med vill intervjuas på band, men många känner sig besvikna i dag. Samtidigt säger flera att de inte är så överraskade eftersom läget för skolan har varit så osäkert.

I maj kom beskedet att JB-koncernen lägger ner sina 35 skolor, strax därefter sattes bolaget i konkurs. I nuläget har ett 20-tal av koncernens skolor fått tillstånd för att drivas vidare med nya ägare.

– Vi har satt en tidsfrist i mitten av juli för de skolor som ska fortsätta i höst. Har vi ingen lösning då lär det bli för tajt för ledning, lärare och elever att komma igång, säger Henry Stenson, talesman för konkursförvaltaren.

Häromdagen kom regeringens utspel om att stärka skyddet för eleverna när en friskola stängs. 

En arbetsgrupp på utbildningsdepartementet jobbar nu med att ta fram ett konkret förslag som i korthet går ut på att eleverna ska få gå färdigt sin utbildning i samma program.

Ansvaret ska ligga på kommunen där friskolan verkar - och reformen ska finansieras genom en försäkringspremie som alla friskolor ska vara med och betala. 

– Jag välkomnar förslaget om att skolorna ska kunna lämna garantier för att elever som börjar en gymnasieutbildning också ska kunna fullfölja den, säger Dag Hultefors.

Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".