Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Södra Halland

Underbemannat på akuten

Publicerat söndag 7 juli 2013 kl 10.19
"Det är tufft och många slutar"
(1:44 min)
Tina Edgren, sjuksköterska och skyddsombud på akutmottagningen i Halmstad, hoppas på hjälp från Arbetsmiljöverket. Foto Sveriges Radio.

Trots flera påtryckningar har läget inte förbättrats för personalen på akutmottagningen i Halmstad. Sjuksköterskornas skyddsombud Tina Edgren vänder sig nu till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

Antalet patienter och arbetsuppgifter ökar för varje år och den tuffa situationen gör att många sjuksköterskor har slutat. Nu måste något hända, säger skyddsombudet Tina Edgren.

– Vår arbetsmiljö har successivt blivit mer och mer ansträngd. Antalet besökare ökar med 20 procent varje år och det är mer och mer man ska göra med patienterna. Men resurserna till personal och lokaler har inte alls följt med utvecklingen. Det gör det tufft och många slutar.

De senaste tre åren har fler än 30 sjuksköterskor slutat och de som är kvar får det allt mer pressat, vilket riskerar att gå ut över patienterna, säger Tina Edgren. Medarbetarna har korta eller inga raster, ofta knappt tid att äta eller gå på toaletten. Dessutom kan man bli inringd för några timmar mitt i natten när det är kris.

– När en kollega ringer och ber om hjälp kommer man för när man är i det läget själv vill man att någon annan kommer. Då går man in och jobbar några timmar, åker hem och kommer kanske tillbaka för att börja jobba klockan sju dagen efter, säger Tina Edgren.

Det håller inte att säga att sjukhuset haft svårt för att rekrytera, anser Vårdförbundet. Med bättre arbetsvillkor och lön skulle det gå att få tag på mer personal och få dem att stanna. Och det måste hända något nu, säger Tina Edgren.  I dag diskuteras bättre bemanning, en omorganisation av avdelningarna och en ombyggnad, men det kommer aldrig några konkreta beslut. Genom att vända sig till Arbetsmiljöverket vill Sjuksköterskorna få politikerna och sjukhusledning att komma till skott.

– Vi tror och hoppas att det blir en tyngd när Arbetsmiljöverket blandar sig i. Politikerna lyssnar kanske mer på dem och förstår allvaret. För vi har länge, länge talat om att detta är på väg åt fel håll och det har ändå inte hänt särskilt mycket, säger Tina Edgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".