Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Falkenberg

Buller från motorbanan stör grannar

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 05.16
"Det går inte att vistas utomhus"
(1:49 min)
Falkenbergs motorbana Foto: Falkenbergs motorklubb

Lagom till att Västkustloppet på Falkenbergs Motorbana drar igång idag så klagar grannarna på bullrar för mycket från banan i Ljungby, Men det är inte ljudet från tävlingar och träningar som de protesterar mot utan mot annan verksamhet som sker där.

– Man kan ju inte ha andra människor hos oss de dagar som det körs. Det går inte att sitta ostört eller vistas utomhus. Det är klart att det är sämre livsvillkor, säger Olle Ohlsson som är en av de boende som störs av ljudet från motorbanan.

Falkenbergs Motorklubb har tillstånd att bedriva motorsport i form av tävlingar och träningar men även så kallad allmännyttig körning. Allmännyttig körning kan vara till exempel körträning av fordon som ambulanser. I maj hade Mercedes en förarutvecklingskurs på motorbanan, och det var då som de boende fick nog och klagade till Miljö och hälsoskyddskontoret.

– Motortsport i form av tränng och tävling, cosh så är det allmännyttig körning. Det är vad som är tillåtet på banan och det är noggrant reglerat i länsstyrelsens bestämmelser. I verkligheten sker också en annan verksamhet som är bullerstörande och det är det vi vänder os emot.

Efter klagomålet så mätte Miljö- och hälsoskyddskontoret ljudnivån under förararutvecklingskursen. Som högst låg den på 66 decibel vid ett  bostadshus, och på 56 decibel vid en av de klagandes hus. Miljö- och hälsoskyddskontoret slog också fast att förarutvecklingskursen inte kunde klassas som allmännyttig körning och att motorklubben ska följa naturvårdsverkets riktlinjer för ljudnivån, som ligger på max 60 decibel. Men det tycker de boende är för högt och överklagar nu till länsstyrelsen.

 Falkenbergs Motorklubb vill inte kommentera klagomålet, men säger till P4 Halland att man följer de tillstånd man har för att bedriva verksamhet på motorbanan. Motorklubben har också överklagat miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut om att inte klassa förarutvecklingskurser som allmännyttig körning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".