Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Oro för hotad larmtjänst

Uppdaterat lördag 20 juli 2013 kl 10.35
Publicerat lördag 20 juli 2013 kl 10.35
"Det är en katastrof"
(1:34 min)
Foto. Hasse Holmberg/Scanpix

Möjligheten att nå jourhavande präst på larmnumret 112 kan komma att försvinna. En statlig utredning vill göra SOS Alarm till en egen myndighet med fokus på utryckningstjänster.

Dett innebär att bland annat jourhavande präst och giftinformation kan komma att försvinna. Något som kan få förödande konsekvenser, säger Monica Eckerdal som är nationell samordnare för jourhavande präst och Anders Carlwe som är kontraktsprost och ansvarig för verksamheten i Halmstad och Laholm.

 – Om det blir verklighet att man inte kan nå jourhavande präst eller krisstöd överhuvudtaget via 112, så tycker jag att det är en katastrof, säger Monica Eckerdal.

– De allra flesta människor som vi möter via jourhavande präst mår mycket dåligt och när man mår mycket dåligt behövs det enkla och lättillgängliga nummer som 112. Som regel när vi har de här passen är det bara några sekunder mellan att ett samtal avslutas och att ett nytt tar vid. Behovet är stort, säger Anders Carlwe.

Jourhavande präst tog emot runt 69 000 samtal i fjol via SOS Alarm. Tjänsten kom till för att fånga upp dem med självmordstankar och i den svåra situationen kan det vara livsavgörande med ett nummer man kommer ihåg och som är gratis. Bara 112 kan nås utan pengar på mobilen, säger Monica Eckerdal.

 – De allra mest utsatta kommer då inte att ha möjlighet att nå krisstödet när de som bäst behöver det.

 Förslaget om omgörningen av SOS alarm är nu ute på remiss över sommaren. Anders Carlwe och Monica Eckerdal hoppas att remissvaren gör att man tänker om. Att definitionen av nöd inte bara ska gälla det som kan åtgärdas genom att någon rycker ut till en plats.

 – Det är ju också en nöd när man mår så dåligt att man inte uthärdar att vara kvar i livet. Det tycker jag att samhällets officiella nödnummer måste erbjuda stöd till, säger Monica Eckerdal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".