Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Strul med läkemedel

Leveranserna av läkemedel fungerar inte

Uppdaterat tisdag 23 juli 2013 kl 11.08
Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 04.45
Joakim: "Oerhört frustrerande"
(1:55 min)
1 av 3
Lotta Hansson är trött på att åka skytteltrafik till Apoteket. Foto: Sveriges Radio
2 av 3
Sjuksköterskan Joakim Bengtsson får lägga mycket tid på att leta läkemedel. Foto: Sveriges Radio
3 av 3
Farhad Badeie, chef på Vakteln i Halmstad. Foto: Sveriges Radio

Det är fortfarande problem med läkemedlen till äldre hallänningar som får hjälp med sin medicin. Detta efter upphandlingen som Region Halland gjort med Apotekstjänst.

Leveranserna strular och de nya systemen gör att omsorgspersonal, apotekare och anhöriga måste jaga medicin. Lotta Hansson fick åka flera vändor till apoteket förra veckan för sin mammas räkning.

– Jag var där uppe tre dagar i rad och ena dagen var jag där två gånger.

Kände du någon oro för medicinerna till din mamma?

– Självklart! Jag vet att hon har livsviktig medicin som hon måste ta, framförallt för hjärtat, så jag tycker att det är en väldigt tråkig situation, säger Lotta Hansson.

I början av juli var problemen med läkemedlen så allvarliga att medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstad gjorde en anmälan till Läkemedelsverket.

Fortfarande är det alldeles för mycket som inte fungerar, det säger bland annat Joakim Bengtsson som är sjuksköterska i Halmstad kommun. Det gäller leveranser som inte kommer i tid, medicin som saknas, långa väntetider i  kundtjänst och system som inte varnar i god tid när recepten håller på att gå ut.

Det gör att omsorgspersonal måste ringa runt och åka ut till olika apotek för att jaga mediciner akut och sjuksköterskor får sitta och gå igenom alla recept manuellt.

– Det känns ju oerhört frustrerande. Speciellt eftersom det har fungerat så bra innan. Den tiden vi lägger kunde vi definitivt göra något annat med.

Det blir alltså mindre tid till att ta hand om de äldre, som också drabbas på andra sätt, säger Joakim Bengtsson.

– De blir oroliga när de inte vet om de får sin medicin, om det saknas tabletter och de känner att de inte har förtroende för medicinhanteringen.

I övriga halländska kommuner är problemen de samma och även om Apotekstjänst jobbar på att lösa dem, är man fortfarande alldeles för långt från målet, säger de som Radio Halland talat med. Situationen förvärras också av att det är sommar och många nya vikarier.

Uppfattningen är också att det är konstigt att regionen gjort upphandlingen utan att stämma av med berörd personal i kommunerna. Hade man gjort det hade kanske flera problem kunnat undvikas.

– Det är kommunerna som är mest involverade i det här, så det är mycket märkligt, säger Joakim Bengtsson.

Även apotekarna i länet är frustrerade över att läkemedelsleveranserna inte fungerar bättre till de äldre. Och för dem som jobbar på apoteken är det tråkigt att komma i kläm och inte kunna lämna ut medicin, säger Farhad Badeie, chef på Vakteln i Halmstad.


Nyheter P4 Halland

nyheter.halland@sverigeradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".