Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mystiskt pizzakött var bara oxkött

Publicerat fredag 21 november 2014 kl 14.04
"Måste veta vad de får i sig"
(1:47 min)
Arkivbild. Foto: Jurek Holzer/TT.
Arkivbild. Foto: Jurek Holzer/TT.

Köttet från en pizzeria i Hylte som stoppades av en livsmedelsinspektör var oxkött. Företaget Axfood återkallade tidigare i veckan fryst oxfilé som bland annat fanns på pizzerian.

Enligt det första testet var det inte oxkött, men nu har ett andra test visat att det faktiskt var det.

Förklaringen är att köttet var en korsning av två typer av nötkreatur, varav den ena är vanligast i varma länder.

– Som jag har förstått det är det när man har korsat de här två raserna, vilket inte är helt normalt, har man inte möjlighet i det här testet att visa det utslaget. Det är alltså svåridentifierbart, säger Mats Andresen som är samhällsbyggnadschef i Hylte kommun.

Vad tänker du om att det blir så här?

– Det är en utredning som måste göras. När vi beslagtar köttet gör vi det för att säkra produkten. Det är viktigt att det blir tryggt för allmänheten. De måste veta vad de får i sig.

Från Axfoods sida säger man att man är glad över beskedet.

– Vi blev väldigt förvånade över att det inte skulle vara nötkött, säger presschefen Ingemar Kroon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".