Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Morgon

Granskott alternativ på gottebordet

Publicerat måndag 1 december 2014 kl 09.47
"Granskottskarameller är lite speciellt"
(4:33 min)
Eva Hessel på hushållningssällskapet. Foto: Per Qvarnström/Sveriges Radio
Eva Hessel på hushållningssällskapet. Foto: Per Qvarnström/Sveriges Radio

Priserna på kakao, nötter och mandlar är rekordhögt på grund av dåliga skördar. Morgonredaktionen letar alternativt när det kommer till julgodis.

– Man kan välja det som är nyttigare. Clementinerna var primörer när jag var barn. Låt oss ta fram det igen. Äpplen brukar också vara fantastiskt goda till jul, säger Eva Hessel på Hushållningssällskapet i Halland.
-- 
Men lägg tiden på maten istället för på godiset säger jag!

Men vill man trots allt göra julgodis finns det ett billigt och lokalt alternativ.
-- 
Granskottskarameller är lite speciellt och kommer direkt från naturen. Man lägger granskott, vatten och socker i en burk så saftar skotten av sig i lagen. Sen kokar man samman det till en sirap som man kan göra karameller av, säger Eva Hessel på Hushållningssällskapet och fortsätter:

-- Det smakar lite beskt men det är gott. Det smakar skog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".