Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya strandskyddsgränserna spikade

Publicerat lördag 6 december 2014 kl 09.00
Utvidgade strandskyddet spikat
(1:50 min)
Blågröna alger har hittats i Drängsjön foto Göran Frost/SR Halland
foto: Göran Frost/SR Halland

Länsstyrelsen har bestämt om det utbidgade strandskyddet i Halland. Man har tagit hänsyn till synpunkter som kommit, säger landshävding Lena Sommestad, men några stora förändringar är det inte fråga om.

– Vi har haft dialog med kommunerna, men vårt beslut nu överensstämmer i stort med det förslag vi lade i somras, säger landshövding Lena Sommestad.

Utvidgat strandskydd, det vill säga 300 meter i stället för 100, ska gälla för 31 sjöar och i stort sett hela kustlinjen. Vissa strandområden vid sjöarna och längs kusten, i områden där det är byggt, liksom i områden som kommunerna pekat ut som viktiga för landsbygdsutveckling; så kallade LIS-områden, där har det utvidgade skyddet hävts.

En kommun som haft invändningar är Hylte, och där har det blivit lättnader säger Lena Sommestad:

– Bland på ett par områden som är utpekade för landsbygdsutveckling. Vi har också systematiskt gått igenom varje sjö och varje strandsträcka och tittat: hur ska vi väga naturvärdena och  friluftsvärdena mot intresset av att ha ett mindre strandskyddsområde, och efter det lyft på ett antal ytterligare områden i bland annat Hylte.

– Det är vårt uppdrag att genomföra den strandskyddslagstiftning som Riksdagen har bestämt, och jag tror de allra flesta tycker att strandskyddet är viktigt, säger Lena Sommestad.

På länsstyrelsens hemsida finns kartor där man kan se hur de nya strandskyddet ser ut vid varje å och strand. Är man inte nöjd med gäller det  att överklaga, trots julstök, före den 29 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".