Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Får man låsa in dementa?

Publicerat torsdag 11 december 2014 kl 16.30
"Det var en fruktansvärd upplevelse som man inte vill uppleva igen"
(5:03 min)
Det omtvistade kodlåset. Foto: Marie Sjöberg/Sveriges Radio
1 av 4
Det omtvistade kodlåset. Foto: Marie Sjöberg/Sveriges Radio
Gunnar Johansson och fästmön Lillian Jörgensen som känner sig trygg med de låsta dörrarna. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio
2 av 4
Gunnar Johansson och fästmön Lillian Jörgensen som känner sig trygg med de låsta dörrarna. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio
Malmagården i Hylte exteriör. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio
3 av 4
Hylte exteriör. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio
Mona Finnum, enhetschef anser att låsta dörrar behövs. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio
4 av 4
Mona Finnum, enhetschef anser att låsta dörrar behövs. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio

IVO, inspektionen för vård och omsorg, ger ett demensboende i Halmstad kritik för att man har låsta dörrar. Men på Malmagården i Hylte anser ledningen att kodlås på dörrarna behövs.

På Malmagårdens demensboende har man kodlås på dörrarna sedan en 84-årig kvinna frusit ihjäl efter att ha lämnat boendet. Enhetschef Mona Finnum har fortfarande starka minnen av den tragiska händelsen för snart tio år sedan.

– Det berörde hela personalen starkt och det var något man aldrig ville uppleva igen. Därför installerade vi kodlås.  Då har vi chans att märka när våra boende vill ut och vi kan antingen följa med dem ut eller så avleder vi uppmärksamheten på något annat, säger Mona Finnum.

Sedan dess har Malmagården vad man kallar fördröjning på låsen. Det innebär att avdelningsdörrarna är låsta med kodlås dygnet runt. Koden står på en klisterlapp som är tejpad ovanpå låset. Många av de boende klarar dock inte att knappa in koden och ta sig ut själva.

Det tycker Lillian Jörgensen är bra. Hon har sin fästman Gunnar Johansson boende på Malmagården och hon är trygg med att dörrarna hålls låsta.

- Dementa personer ska ju inte bara kunna gå ut hursomhelst, menar hon.

Enligt IVO är det ökad bemanning som ska ersätta de låsta dörrarna, men det löser inte problemet enligt Mona Finnum.

– Vi kan ju inte heller övervaka de boende hela tiden. Att ha en person som hela tiden följer en kan dementa personer bli oroliga av, säger hon.

Hon tycker att det är ett problem att man i verksamheten har en annan syn på kodlåsen än vad IVO har.

– Det skapar osäkerhet både bland personal och anhöriga om vad som gäller, säger Mona Finnum.

Men enligt ett förslag från Socialstyrelsen, som just nu är på remiss, så är det krav på god bemanning dygnet runt som ska göra att man slipper låsa dörrarna till demensboenden.

– Att ha kodlås som patienter inte klarar är ett frihetsberövande och det är inte tillåtet, säger Sayran Khayati, jurist på socialstyrelsen till P4 Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".