Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Morgon

Dennis bjöd på julrecept

Publicerat måndag 22 december 2014 kl 10.38
Ris a la Malta med puffat saffransris. Foto: Dennis Säwström
Ris a la Malta med puffat saffransris. Foto: Dennis Säwström

P4 Morgon gav den halländske kocken Dennis Säwström i uppdrag att göra något typiskt på julbordet på ett nytt sätt. Det blev denna fantastiska variant på en klassisk juldessert.

Julrisgröt med saffran och hallon 10 pers.

2 dl. rundkornigt ris

4 dl. vatten

12-14 dl. mjölk

1 st. kanelstång

salt efter smak

2 dl. lättvispad grädde

Koka upp ris och vatten lag på ett lock och sänk värmen. Låt småkoka i 10 minuter.

Lägg i kanelstång och 12 dl mjölk koka upp igen och sänk åter värmen låt gröten svälla i ca 40 minuter. Om gröten är för fast häll på mer mjölk och koka till önskad konsistens.

Låt svalna och vänd sedan i grädden.

Puffrat saffransris

½ dl. ris

2 dl vatten

1 gram saffran som mortlas med 1 tsk socker

Olja att fritera i

Koka upp riset med saffran och sänk värmen, låt sjuda tills riset är genomkokt.

Lägg upp riset på smörpapper och fördela ut det så mycket det bara går. Låt ligga framme i köket ca 2 dagar tills det torkat.  Går även bra att torka i torkmaskin, ca 2 timmar.

Värm upp olja i en kastrull till ca 190 grader och fritera riset några sekunder så att det “puffar“ upp sig. Ta upp med hålslev och lägg på papper.

Saffransglass

½ liter grädde

½ liter mjölk

220 gr. socker

12 äggulor

2 gram saffran av fin kvalité

Koka upp mjölk, grädde och saffran. Vispa socker med gulorna och slå over den uppkokta mjölk/gräddblandningen.

Koka sedan upp allt till 83 grader se till att du rör hela tiden.

Ställ i kyl över natten och snurra sedan i glassmaskin.

Hallonsås

200 gr. frysta hallon

½ dl socker

Koka upp allt och mixa sedan i blender och sila genom fin sil.

Vid servering läggs gröten upp i en djup tallrik och lägg på ett litet rispapper som legat i blöt ca 10 minuter. Strö sedan det puffrade riset på. Lägg en kula glass och toppa med hallon sås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".