Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Söndrumsskolan förbjöd svensk flagga

Publicerat onsdag 31 december 2014 kl 05.25
"Lätt att missförstå oss"
(2:22 min)
Söndrumsskolan i Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.
Söndrumsskolan i Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.

Söndrumsskolan i Halmstad förbjöd användandet av den svenska flaggan förutom på flaggdagar enligt almanackan, detta för att minska risken att någon begår hets mot folkgrupp. Det står i de regler som skolan tagit fram i samband med en maskerad som hölls i skolan innan jullavslutningen. Hans Åkerlund är rektor.

Den här texten sprids i sociala medier. Observera att nyheten är från 2014.

– En flagga oavsett nation kan inte utgöra underlag för hets mot folkgrupp, det handlar istället om hur man använder den. Risken med att använda flaggan tillsammans med vapen och musik som påminner om stormaktstiden i bakgrunden kan uppfattas som stötande. Man ska ha varit på plats hos oss den dagen för att förstå varför vi från början tog fram reglerna, säger Hans Åkerlund.

En elev på Söndrums skolan ville under skolans maskeradtävling klä på sig en uniform som bar på den svenska flaggan, han ville också bära en kopia på vapen och samtidigt göra det då musik som påminner om stormaktstid och frihetskamp skulle höras i bakgrunden.

Skolan uppmanade eleven att inte göra det för att man ansåg att det var ett respektlöst sätt att hantera den svenska flaggan på. Eleven vägrade ge med sig men fick trots att man införde reglerna till slut genomföra maskeraden precis så som han ville.

Reglerna har uppmärksammats av högerextrem media som tolkat det som att skolan förbjöd den svenska flaggan. Reglerna som skolan tog fram förklarade att flaggan bara får användas i samband med flaggdagar eller internationellt utbyte, all annan användning är inte tillåten.

På grund av att reglerna kan tolkas fel, har man nu tagit bort dem.

– När man läser reglerna i efterhand förstår jag att det kan bli missförstånd.

Det kan lätt tolkas som att ni förbjuder den svenska flaggan, gör ni det?

– Vi förbjuder ingen användning av flaggan, det är inte vad vi vill åt. Vi ska precis om andra skolor använda flaggan enligt almanackan. Vi gör inga nya regler, de som vi tagit fram tar vi bort. Vi upplever att våra elever vet hur användandet av flaggor ska ske och det ska inte behövas några skrivna regler för det, säger Hans Åkerlund.

Rektorn har också blivit uppringd av medier från bland annat Italien och Polen som undrade om skolan verkligen förbjöd den svenska flaggan, säger Hans Åkerlund.

– Det var en reaktion som vi inte hade räknat med, på skolledningen får lära oss hur vi hanterar detta i framtiden. Vi hoppas att vi hanterar detta bättre nästa gång, säger Hans Åkerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".