Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor skillnad i väntan på njure

Publicerat måndag 5 januari 2015 kl 14.27
"Tycker det är problematiskt"
(1:44 min)
Två kirurger genomför en njurtransplantion. Foto: TT.
1 av 2
Två kirurger genomför en njurtransplantion. Foto: TT.
Per Lindnér är verksamhetschef vid transplantationscentrum i Göteborg och ordförande i Svensk transplantationsförening. Foto: Pressbild
2 av 2
Per Lindnér är verksamhetschef vid transplantationscentrum i Göteborg och ordförande i Svensk transplantationsförening. Foto: Pressbild

Den som väntar på en njurtransplantation i Varberg kan få vänta ett år längre än den som bor i Laholm.

Det visar en kartläggning som Njurförbundet gjort. Och läget bekymrar transplantationskirurgerna.

Per Lindnér är verksamhetschef vid transplantationscentrum i Göteborg och ordförande i Svensk transplantationsförening.

– Det har vi identifierat sedan ett år tillbaka och tycker det är problematiskt, säger han.

-- Alltså hjärta, lever och lunga har vi inga skillnader i landet, men just i den här blodgruppen på njurar är det en skillnad och det ska ju vara en jämlik vård i landet.

Väntetiderna för att få en ny njure är olika långa beroende på var någonstans i landet och länet man bor. Norra delen av Halland ner till ungefär Ätran i Falkenberg tillhör Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Där kan väntetiden för en njurtransplantation vara ett år längre än i södra Halland, som tillhör Region Skånes upptagningsområde för organdonation.

– I huvudsak är det en sänkt livskvalitét under det året man väntar på njure, men sedan så är det ju även så att vara i dialys är ju en risk för hjärt-kärlsjukdom i sig. Så det finns ju en viss dödlighetsrisk med det också, säger Per Lindnér.

Ett av skälen till de långa väntetiderna är att landets fyra transplantationscentra har olika väntelistor. I januari ska ledningen för landets fyra transplantationsenheter träffas för att diskutera förbättringar för patienter som köar för ett nytt organ. Två sådana förbättringar skulle kunna vara en gemensam väntelista för hela landet eller en form av säkerhetsventil.

– En patient som bor i Varberg och väntat i två år och stått på väntelista till Göteborg, skulle man ju kunna tänka sig att den efter två år kommer upp även på väntelistan i Malmö och får åka söderut för att bli transplanterad. Det skulle vara en möjlig lösning för att få det mer rättvist, säger Per Lindnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".