Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Sopnazist" – hot vanliga på återvinningscentraler

Publicerat onsdag 21 januari 2015 kl 07.00
"Det finns ju en hotbild"
(1:57 min)
Anders Andersson som återvinner en TV tycker att det är beklämmande att man hotar återvinningspersonal. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
Anders Andersson som återvinner en TV tycker att det är beklämmande att man hotar återvinningspersonal. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Svordomar, otrevligheter och hot är vardag för de som jobbar på återvinningscentralerna.

Det handlar ofta om de som sorterar fel och som har svårt att ta att de blir rättade berättar Mikael Svenningsson som jobbar som återvinningspersonal på Barnamossen i Kungsbacka.

– Som jag har blivit bemött med är att man är en jävla idiot och en sopnazist för att man försökt få folk att sortera rätt, bara taskig attityd.

Det är ganska lugnt på Barnamossen den här regniga vardagen. Chefen Jan Falubjörk visar runt och berättar om det som killarna som jobbar tar med en klackspark.

– Det är hot om våld och hot om det ena och det andra och kränkningar som de häver ut sig. Killarna som jobbar och jag har ju tidigare jobbat själv också, man tar det med en klackspark. Det en som jobbar på en återvinningscentral uppfattar som lite otrevligt tror jag inte att en privatperson skulle uppleva lika lättvindigt.

I Varberg, Falkenberg och Halmstad beskriver företagen som har återvinningscentralerna samma sak.

"Det förekommer alltid lite hot"

"Tyvärr är det vardag på återvinningscentralerna"

– Det har förekommit mycket hot, det är som vi säger att man får inte eskalera konflikten, men ibland gör det de själva och då kommer det både hot och allt möjligt, säger Jan Falubjörk, renhållningsavdelningen Kungsbacka kommun

Mikael Samuelsson har inte varit med om varken rena hot eller våld säger han utan det är mest taskig attityd och att man som sagt säger saker som sopnazist till honom.

– Ja det får man höra.

Det ingår i jobbet?
– Ja, men så länge det inte finns en hotbild så gör det inget. Jag har aldrig upplevt det, men man har ju hört andra som har upplevt hot.

Utbildningar i hot och våldssituationer är vanligt för personalen på återvinningscentralerna runt om i Halland. Även i Kungsbacka jobbar man för att det ska vara en bra arbetssituation säger Jan Falubjörk.

– Personalen får ju utbildning och såna där saker. Förr var det mera ensamarbete, nu är det minst två personer som arbetar på ett ställe, då blir det inte lika obehagligt för personalen.

Finns det en tanke att det ska vara minst två som arbetar?
– Ja, det har vi som en policy. Det finns ju en hotbild.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".