Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

De vill minska våld i nära relationer

Publicerat måndag 19 januari 2015 kl 05.30
"De kan slänga ur sig kommentarer som jävla hora"
(2:17 min)
Manshand håller fast kvinnas handled.
Arkivbild. Foto: TT

Tjejjouren i Varberg vill starta ett projekt för att ändra attityder om jämställdhet och få bort könsstereotyper. På det sättet hoppas de att våld i nära relationer på sikt ska minska.

Hanna Netterberg är en av de som vill dra igång projektet och orsaken är vad de hör när de pratar med tjejer som hör av sig.

– Många mår väldigt dåligt, vi ser en stor psykisk ohälsa som till stor del beror på våldsutsatthet och vi vill på något sätt jobba förebyggande i de här frågorna, säger Hanna Netterberg, tjejjouren i Varberg. 

Hon berättar att de märkt av ett större tryck på deras chatt där många unga tjejer hör av sig och mår dåligt. Det förvånar inte Emelie Bofeldt som är 17 år och går i gymnasiet.

– Jag har själv haft en period där jag har mått jättedåligt, men jag tror att det är så oavsett vilket kön det är. Men det är många tjejer som skadar sig själva och sånt, jag har ganska många kompisar som har gjort det. Det är ganska vanligt, det är ingen chock när man hör om det, säger Emelie, säger Emelie. 

Att attityder är ett problem bland unga känns självklart på många sätt. Emelie Bofeldt berättar att hon går på en bra skola där det pratas en del om attityder men att det ändå finns problem.

– Det finns ju de som är lite busigare om man säger så, de tänker inte alltid på vad de säger.

Vad kan man säga för något?
– De kan väl slänga ur sig kommentarer som "jävla hora" och sånt och det kanske inte alltid är så uppskattat att höra. Jag hade tagit illa upp om någon sa något sånt till mig.

Det kan verka som ett långt steg att prata jämställdhet - tankar om att killar är si och tjejer är så - och att prata våld i nära relationer men Hanna Netterberg säger att forskning visar att det finns ett klart samband.

– Sambandet mellan hur man ser på stereotypa könsroller och sambandet mellan utövandet av våld. Det sambandet är större om man har den här stereotypa könsbildsnormen.

Tjejjouren vill sätta i gång redan till sommaren eller till terminsstart och vill rikta sig till unga via skola, föreningar och liknande. Det som saknas för projektet nu är finansiering, men Hanna Netterberg tror att det ska lösa sig.

Det är viktigt att lyfta de här frågorna säger hon för då kanske man kan fånga upp problemet innan det går så långt som till våld i nära relationer.

– Projektet syftat väldigt mycket till att jobba med grundproblemet. Visa att vi tar de här problemen på allvar.

Emelie Bofeldt tror att det är bra.

– Ja det tycker jag absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".