Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyrare idrotta när kommunen skärper avtal

Publicerat fredag 30 januari 2015 kl 05.20
"Det finns en risk att vi kommer att tappa medlemmar"
(2:24 min)
Kommunens konstgräsplan i Träslövsläge, den som Träslövsläge IF använder som sin hemmaplan. Foto: Magnus Hagström / Sveriges Radio
Kommunens konstgräsplan i Träslövsläge, den som Träslövsläge IF använder som sin hemmaplan. Foto: Magnus Hagström / Sveriges Radio

Flera föreningar kommer att få kraftigt ökade utgifter i och med att Varbergs kommun förnyar och skärper de tidigare avtalen med föreningarna.

Flera av föreningarna pratar om att höja medlemsavgifterna, några om att maximera antal barn på varje träningstillfälle och en annan om att låta bli att skriva under det nya avtalet med Varbergs kommun.

– Risken är att det finns familjer som tycker att det är för dyrt och väljer att prioritera bort det här. Jag ser ju en viss risk att vi kommer att tappa medlemmar till följd av det här, säger Christian Odenman som är ordförande i Träslövsläge Idrottsförening.

Fem föreningar som i huvudsak bedriver fotbollsverksamhet i Varbergs kommun, bland annat Veddige BK, Tvååkers IF och Träslövsläge IF har fått eller kommer att få nya avtal som kortfattat innebär att det kommer att bli dyrare för dem att bedriva sina verksamheter. Det handlar om de så kallade skötselavtalen. Hittills har föreningarna som skött kommunens anläggningar åt kommunen fått olika ersättningar för det, bland annat har de fått använda anläggningarna gratis, de har fått fria reklamplatser och någon förening även ersättning för jobbet de har utfört. Orättvist gentemot övriga föreningar, anser Maria Lind som är fritidschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Varberg.

– Man ska inte gå med vinst för att man sköter en anläggning åt kommunen, så är det, säger hon.

Kultur- och fritidsförvaltningen har helt enkelt kommit fram till ett de gamla avtalen varit alldeles för frikostiga eftersom hyressubventionen är större än hyran. Föreningarna har helt enkelt tjänat på att utföra jobb istället för att betala hyra, till skillnad mot de föreningar som har fått betala hyra direkt.

– De föreningar som har skötselavtal ska ha samma förutsättningar, det ska inte se olika ut. Vi jobbar ju med kommunala skattemedel och det är viktigt att vi fördelar pengarna rättvist, säger Maria Lind.

– Jag kan förstå synpunkten. Och vi kan acceptera en kostnadsökningen, problemet är att det går för fort och att det är för stora kostnadsökningar, säger Träslövsläges IFs ordförande Christian Odenman.

De föreningar som nu får nya avtal pratar om att höja medlemsavgiften, några funderar på att låta fler barn träna tillsammans för att på så sätt hålla nere planhyrorna och en annan funderar på att låta driften gå tillbaka till kommunen. Det blir helt enkelt för dyrt.

För Träslövsläge IF blir det höjda medlemsavgifter lite i taget, de börjar med en höjning på 50 eller 100 kronor nästa år.

– Vi vill också kunna erbjuda vår medlemmar en bra möjlighet att kunna bedriva idrott, så jag vill inte på något sätt ändra de förutsättningarna. Sen kommer vi då att behöva ta ut en del av våra medlemmar då, säger Christian Odenman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".