Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor ökning av traktorstölder

Publicerat fredag 13 februari 2015 kl 05.15
"Sedan försvinner de in i den stora massan"
(2:05 min)
En lantbrukare kör traktor över ett fält med höbalar i Tyskland. Arkivfoto: Jens Meyer/Scanpix.
1 av 2
Arkivfoto: Jens Meyer/TT
Göran Trangius är utredningsinspektör på Larmtjänst. Foto: Larmtjänst
2 av 2
Göran Trangius är utredningsinspektör på Larmtjänst. Foto: Larmtjänst

Stölderna av traktorer och entreprenadmaskiner i Halland ökade kraftigt förra året jämfört med 2013.

Det visar statistik från Larmtjänst där Göran Trangius är utredningsinspektör. Han säger att det främst är traktorstölderna som ökat men att även mindre grävsmaskiner är intressanta för tjuvarna.

– Och det är koncentrerat till storstäderna: Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Och även Halland har ju ökat mycket har vi sett, säger han. 

Varför?

– Våran uppfattning är ju att det är lätt att ta dem ut ur landet. Det är snabba transportvägar ut på den här sidan, broar och färjor, säger Göran Trangius.

Tidigare har antalet stölder av traktorer och entreprenadmaskiner i Halland legat på högst fem per år. Under 2013 stals det bara två stycken i länet medan tolv traktorer och entreprenadmaskiner stals 2014.

Det gör Halland till det fjärde värst drabbade länet näst efter Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Och problemet ser ut att bestå eftersom lantbruksmaskiner är väldigt lättstulna.

– Det är dåliga lås, inga elektroniska stöldskydd i princip på vare sig traktorer eller maskiner - lätt att stjäla, säger han.

Och ofta går stölderna snabbt. Fordonen stjäls och transporteras sedan vidare ut ur landet. Så ser den vanliga stölden ut, enligt Göran Trangius. Vart de senare tar vägen vet man inte säkert eftersom väldigt få maskiner hittas igen.

– Det blir också bekymmer för maskiner är inte registrerade på samma sätt som traktorer, så det är naturligt att de inte har en registreringsskylt. Och sedan försvinner de in i den stora massan, många gånger utomlands. Det vi har sett är att de hittas i öst: Polen, Lettland och Litauen, säger han. Och där har man avidentifierat dem.

Hur ska man skydda sig mot sådana stölder?

– För det första är det att ha koll på sina egna nycklar på lantgårdar exempelvis, montera in elektroniska stöldskydd på sina traktorer och maskiner. Sedan så är ju spårsändare inte så dumt, säger Göran Trangius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".