Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

De vill få bort sexövergrepp inom lajv

Publicerat fredag 13 februari 2015 kl 12.06
"Plötsligt vaknar jag och känner att någon har sex med mig"
(1:54 min)
lajv
1 av 2
Lajv. Personerna på bilden har inget att göra med artikeln. Arkivfoto: Sveriges Radio
Enligt Anna Erlandsson handlar det om allt från ofredanden och tafsanden till övergrepp och våldtäkter på sovande eller berusade deltagare och grova våldtäkter med misshandelsinslag. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
2 av 2
Enligt Anna Erlandsson handlar det om allt från ofredanden och tafsanden till övergrepp och våldtäkter på sovande eller berusade deltagare och grova våldtäkter med misshandelsinslag. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Sexuella övergrepp mot kvinnor som deltar i lajv - alltså organiserade, levande rollspel - har visat sig vara vanligare än man tidigare trott.

Därför går nu flera lajv-arrangörer, med stöd av ungdomsörbundet Sverok, ihop för att hindra fler övergrepp. Anna Erlandsson från Kungsbacka är ledamot i Sveroks förbundsstyrelse. Hon har deltagit i lajv i över tio år och hört flera berättelser om övergrepp.

– Man var ung och åkte på lajv för första gången. Det var någon som satte sig lite nära, började tafsa, man visste inte hur man skulle hantera detta, sa nej och knuffade bort, personen återkom och fortsatte tafsa. och man vågade helt enkelt inte säga nej, säger Anna Erlandsson. Det är från den typen till de här övergreppen: "jag låg och sov på lajv, plötsligt vaknar jag och känner att någon har sex med mig."

Ja det här är bara några exempel, som Anna Erlandsson läst om eller hört från andra lajvare.

Lajv är en form av improviserat rollspel där alla har varsin karaktär som man sedan på lajvet gestaltar tillsammans i en påhittad värld. Och det var efter att flera kvinnor i somras gick ut på Facebook med sina upplevelser av allt från sexuella trakasserier till våldtäkter, som det började pratas offentligt om övergrepp och gränsöverskridanden som skett under lång tid i lajv-Sverige.

– En del som utsätter folk för övergrepp säger "ja men det var ju min karaktär som hade sex med din." Det är ett bortförklaringsargument, säger Anna Erlandsson. Vilket gör det svårare för de som blivit utsatta för detta att faktiskt våga ta itu med detta.

– Man får aldrig glömma att ett övergrepp är ett övergrepp oavsett om det händer lajv eller i verkliga världen hemma på en fest, säger hon. 

Nu vill flera lajvarrangörer, bland annat organisationerna Medeltidsveckan på Gotland, Sverok och Studiefrämjandet, ta fram en gemensam handlingsplan. Så som ett första steg mot att utarbeta en sådan plan, hålls i mars därför ett seminarium där man ska diskutera vad som kan göra arrangemangen bättre och tryggare i framtiden. Ett förslag är att skapa trygga sovplatser. Anna drar ett exempel:

– Jag åker på lajv och jag är ny, mina sovsaker är så tunna så jag faktiskt fryser och en äldre lajvare - ofta en man - säger "du kan sova hos mig" och det leder till ett övergrepp. I och med att arrangören vet att de kan skapa trygga sovplatser och även upplysa dig om att om man har dåliga sovgrejer och fryser - kom till oss arrangörer, vi har en säker sovplats. Bara det är ett litet steg som kan förhindra väldigt mycket, säger Anna Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".