Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Plönninge kan bli flyktingboende

Uppdaterat onsdag 18 februari 2015 kl 04.50
Publicerat tisdag 17 februari 2015 kl 17.15
"Har ett behov av fler boenden"
(1:38 min)
Plönninge kan bli hem för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio
Plönninge kan bli hem för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio

Det kan bli ett boende för ensamkommande flyktingbarn och ett flyktingboende på den tidigare lantbruksskolan Plönninge.

Halmstads kommun ska tillsammans med Region Halland under våren utreda vilka verksamheter som kommunen eventuellt ska bedriva på Plönninge i framtiden.

– Vi har ett behov av fler boenden, inte minst för ensamkommande flyktingbarn. Nu har vi etablerat tre, det tredje är på väg in, och det kommer sannolikt inte att räcka. Då finns det anledning, eftersom det på Plönninge finns boendemöjligheter, att helt enkelt ta reda på om det är en anläggning som delvis skulle kunna lämpa sig för den typen av ändamål, säger Carl Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad.

Sammanlagt handlar det om åtta olika punkter som kommunen vill utreda tillsammans med Region Halland gällande Plönninges anläggningar och markareal.

Förutom boende för ensamkommande barn och flyktingboende vill kommunen undersöka  möjligheterna till ridskoleverksamhet och eventuell gymnasieverksamhet. Det står dock klart att det inte kommer att bli något nytt lantbruksgymnasium på Plönninge.  

– Frågan som ledningsutskottet har ställt är generell. Finns det förutsättningar att bedriva någon utbildningsverksamhet i Halmstads kommuns regi på Plönninge-området i framtiden?, säger Carl Fredrik Graf. 

– Det är inte aktuellt att ta över de nuvarande utbildningarna, för det finns redan ett beslut om att koncentrera naturbruksutbildningarna till Munkagård. Vi gör inte bedömningen att det går att bedriva samma typ av utbildning på två ställen, det är redan avdömt.

Vilken av punkterna tycker du är viktigast?
– Det vill jag värdera när jag ser svaret på våra frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".