Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rektorn: Fruktansvärt att barnen rycks upp

Publicerat torsdag 19 februari 2015 kl 15.26
"Dessa barn har flytt krig"
(1:54 min)
Händer som skriver. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.

Nyanlända som bott länge i Halmstad och barn som börjat skolan. Migrationsverket får nu ytterligare kritik för flytt av asylsökande. Frösakullsskolan är kritisk till att deras elever drabbas.

Migrationsverket har tidigare flyttat cirka 150 personer från ett asylboende från Vallås och Arena Hotell på grund av överbeläggning och att deras så kallade tilläggsavtal löpte ut. Och samma sak gäller i Frösakull utanför Halmstad.

Chatarina Mardell som är rektor på skolan där barnen går är mycket kritisk.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Det finns ingen möjlighet för barnen att förbereda sig för flytten. Man rycks upp från en dag till en annan. Dessa barn har flytt krig och etablerat sig i Sverige, hittat en plats där de i lugn och ro får lära sig svenska, säger rektorn Chatarina Mardell.

Det var i början av veckan som två familjer på flyktingboendet i Frösakull fick veta att Migrationsverket ska flytta dem till en annan flyktingförläggning. Det rör sig dels om en mamma till tre pojkar och en annan familj på fyra syskon.

Ett barn från vardera familj går på mellanstadiet på Frösakullsskolan. Rektorn berättar att barnen har med sig trauman från hemlandet, men nu har fått chansen att börja om på nytt.

– Jag förstår att man måste följa regler men man kan väl ge barnen chansen att planera?

Extra svårt blir det för en tioårig flicka, säger rektorn. Det är en flicka som länge haft svårt att öppna sig för nya människor på grund av rädslan för separationer. Detta på grund av att hon en gång redan tvingats lämna någon hon tyckt om, nämligen sin mamma, för att istället fly till Sverige.

Skolan jobbade länge för att få flickan att öppna upp sig och precis när de lyckats, berättar rektorn, så måste flickan börja om på nytt någon helt annanstans.

– Efter jul har vi sett en flicka som är glad och som gör stora framsteg i språket. Tvingas hon flytta kommer hon få en otroligt svår period framöver, detta är verkligen hjärtskärande, säger rektorn Chatarina Mardell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".