Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Negativ syn bland flyktingar på tillfälliga uppehållstillstånd

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 16.00
"Detta kommer påverka många"
(2:08 min)
Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio

Många flyktingar är chockade över regeringens skärpta regler kring flyktingmottaganden.

Under tisdagen skärpte regeringen reglerna kring svenskt flyktingmottagande. En stor förändring är att tillfälliga uppehållstillstånd på tre år nu blir regel , en förändring som upplevs som dålig, framför allt för barnen.

– Ett treårigt uppehållstillstånd betyder en försämrad framtid, det kommer finnas en rädsla för att efter tre år tvingas tillbaka till hemlandet och att barn med tillfälligt uppehållstillstånd och som gått i svensk skola i plötsligt kan ryckas bort från det, säger Omar Abud är asylsökande och bor i Falkenberg

Flera andra flyktingar som P4 Halland pratar med är chockade över den förändring som regeringen nu gör.

– Människor kommer tänka extra noga över om de ska komma till Sverige eller välja ett annat land istället, säger Wisam Yusuf.

Regeringens förslag gör också att reglerna kring anhöriginvandring blir hårdare.
Bland annat handlar det om att båda parter måste vara minst 21 år för att rätt till familjeåterförening och det blir även hårdare försörjningskrav.

– Detta kommer också påverka många, säger en asylsökande som inte vill uppge namn.

Mannen berättar att han har barn och familj i Irak som han vill ska komma hit. Han har riskerat sitt liv flera gånger under sin flykt, allt för att hans familj ska kunna komma hit och ha ett bra liv. Nu ser han över möjligheterna att ta sig tillbaka till sin familj.

Bland de flyktingar som P4 Halland pratar med finns olika känslor kring regeringens nya riktlinjer, en del tror att vissa flyktingar kommer välja att inte komma till Sverige, utan söka sig till andra länder. Andra säger att flyktingarna kommer söka sig till Sverige i alla fall.

– Det är i nuläget bättre att stänga gränsen än att genomföra dessa besluten, säger Khadir Ali.

Orsaken till att han känner så är att de syrier som kommer till Sverige i dagsläget nu kommer att få kämpa i tre år för ett bättre liv i det nya landet, men att de samtidigt riskerar att inte få ett nytt uppehållstillstånd efter den perioden.
Därför känner Khadir Ali att det är bättre att de inte kommer till Sverige utan söker sig till ett helt annat land.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".