Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besvikna föräldrar efter skolnedläggning

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 16.04
"Vi är ju väldigt besvikna på beslutet"
(4:13 min)
Cathrine Nevland, skolföreningen i Slättåkra. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
1 av 3
Cathrine Nevland, skolföreningen i Slättåkra. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Sandra Karlsson är ordförande i föräldrarföreningen i Holms byskola. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
2 av 3
Sandra Karlsson är ordförande i föräldraföreningen i Holms byskola. Arkivfoto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
Tove Bergman, Kristoffer Lundholm och Krissi Johansson vid presskonferensen. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio
3 av 3
Tove Bergman (MP), Kristoffer Lundholm (M) och Krissi Johansson (S) vid presskonferensen. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio

Besvikelsen är stor hos elever och föräldrar till eleverna som går på skolan i Holm och Slättåkra. Idag kom beskedet från Barn- och ungdomsnämnden att de båda skolorna skulle läggas ner.

P4 Halland pratade med Cathrine Nevland från Skolföreningen i Slättåkra, och Sandra Carlsson som är ordförande i föräldraföreningen i Holms byskola.

– Vi är ju väldigt besvikna på beslutet i och med att de har inte kunnat lämna någon konsekvensanalys och inga heltäckande genomtänkta alternativ för barnen i Slättåkra, säger Cathrine Nevland. Och sedan har vi ju ganska mycket att försöka förklara för barnen.

Det går cirka 60 elever i Holms skola och 53 barn på Slättåkraskolan. Enligt de kommunala utredningar som gjorts, finns det för få elever i skolorna för att skapa en bra och flexibel lärmiljö.

Sandra Carlsson har två barn i Holms byskola idag - en i ettan en i trean - plus ett mindre barn som hon hoppats skulle fått gå i Holms skola när det blir dags. 

– Det är klart att man är jättebesviken över det beslutet som är taget. Jag tycker att vi under många år försökt lägga fram de styrkor som de små skolorna har. Detta känns det som att man inte har lyssnat på när man tagit det här beslutet, säger Sandra Carlsson.

Vice ordföranden i Bun, Krissi Johansson (S), säger till P4 Halland att ett avgörande skäl för att lägga ner skolorna i Holm och Slättåkra var att det fanns rimliga alternativ för var eleverna där skulle ta vägen.

Eleverna på Holms byskola hänvisas i framtiden till Sofiebergsskolan på Kärleken medan eleverna som går på Slättåkraskolan hänvisas till Kvibilleskolan och Valhallaskolan i Oskarström.

– Vi har många som har flyttat till Slättåkra och just bara för skolan och den mindre skolan som det är. Då vi tycker att det är mer sunt för barnen att få komma till en mindre skola i början och mognas i det sociala rummet och vara mer redo för en större skola i ett senare skede, säger Cathrine Nevland.

Avvecklingen av de båda skolorna sker från och med nästa läsår, det vill säga augusti 2016.

Enligt Kristoffer Lundholm (M), ledamot i Bun för moderaterna, så ska man titta på om i alla fall fritidshemsverksamheten som finns på Slättåkraskolan idag kan få vara kvar där.

Lyssna på ljudklippet för att höra mer från Sandra Carlsson och Cathrine Nevland! 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".