Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Anställda på asylboenden utbildas för att möta hot

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 05.30
"Man vill vara förberedd"
(2:24 min)
Evakueringsboende i Aranäshallen i Kungsbacka. Foto: Samira Othman/Sveriges Radio.
Alla som arbetar på olika boenden ska få utbildning. Arkivbild från när Aranäshallen var evakueringsboende. Foto: Samira Othman/Sveriges Radio

Kungsbacka kommun ska utbilda alla anställda på asylboenden i bland annat hot, våld och brandskydd för att de ska känna sig trygga på sin arbetsplats. En orsak är stämningen i sociala medier. 

Monica jobbar på ett asylboende i Kungsbacka och hon tycker att det känns bra.

– Det finns ju hot och det har hänt grejer, men jag känner mig inte rädd när jag går hit.

Men det finns ändå i bakhuvudet?
– Ja i och med att man har hört och att det skett på andra ställen. 

Det är mängder av barn och familjer här. Några av barnen tittar på tecknat och andra leker och undrar vad vi gör.

Monica har jobbat här mindre än två veckor. Och, som hon säger, även om hon inte går runt och tänker på det så var det ju ett blivande boende just i Kungsbacka kommun som brann och polisen tror att branden var anlagd.

– Det är inget jag fokuserar på, så man inte går runt och är rädd för det, men det är klart att man vill vara förberedd ifall det skulle ske något.

Tanken är att alla ska bli mer förberedda. Även om inte Monica är orolig så finns det de som är det och då bör alla få en utbildning säger säkerhetsstrategen i Kungsbacka. Det är en utbildning som andra som jobbar på äldreboenden och liknande får, men det är många timanställda som arbetar på transitboenden till exempel och då ska de få samma utbildning säger säkerhetsstrategen Lars Berggren.

– Frågan har dykt upp med tanke på otryggheten kring det här. Det kan bli väldigt stort med hotbilden, trots att det inte finns några reella hot, det vill jag påpeka speciellt. Det upplevs som att det är hotfullt, säger Lars Berggren. 

Det finns inga hot som du ser det, men jag tänker på att det har brunnit här tidigare?
– Ja, men det betyder inte att det börjar brinna här igen. Det finns inga hot i dagsläget, nu är det bara mycket brus på sociala medier där man kan tycka vad som helst utan att behöva ta ansvar för det.

Men trots att det då inte finns något egentligt hot ska alltså alla få utbildning för att de som jobbar ska kunna känna sig säkra och också kunna förmedla det till de boende.

– Alla ska få en bra utbildning i hot och våld, brandskydd, hygien så att vi kan ge de boende ett bra bemötande, säger Lars Berggren.

Monica som jobbar på ett boende tycker att det är bra.

– Det låter jättebra, ju mer kunskap desto bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".