Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny vall ska skydda Getinge mot vattnet

Uppdaterat lördag 12 december 2015 kl 07.46
Publicerat lördag 12 december 2015 kl 07.50
"Trygga de samhällsviktiga funktionerna"
(1:46 min)
Henrik Larsson (till vänster) och Mikael Vallin framför planerna för Getinges nya skyddsvall. Foto: Elin Logara/Sveriges Radio
1 av 2
Henrik Larsson (till vänster) och Mikael Vallin framför planerna för Getinges nya skyddsvall. Foto: Elin Logara/Sveriges Radio
Katastrofläge i Getinge efter översvämning. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
2 av 2
I augusti 2014 var det katastrofläge i Getinge efter översvämningen. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

Den nya vallen längs Suseån, som ska skydda Getinge mot översvämningar, kommer att börja byggas i mitten av december. Nu är nämligen upphandlingen av bygget klar.

I augusti förra sommaren gjorde kraftigt regn att Suseån svämmade över sina bräddar och att delar av Getinge lades under vatten. Många fick lämna sina hem, som skadades av vattenmassorna.

Mikael Vallin är chef för Halmstads kommuns projektavdelning.

– Den här vallen kommer hjälpa om det både är höga nivåer i Suseån, samtidigt som det skulle regna ett kraftigt regn i Getinge. Så ska det helt enkelt trygga de samhällsviktiga funktionerna, den kommunala infrastrukturen samt de fastigheter som ligger längs med Suseån, säger han.

Skyddsvallen, som ska byggas nu, ska gå längs med Gärdesvägen väster om Suseån. Den ska komplettera ortens redan existerande vattenskydd - vallen öster om ån.

Samtidigt som den nya barriären byggs ska kommunen trygga dagvattensystemet med ny va-ledning och dammar.

Hur hög vattennivå klarar vallarna av?

– När man tittar på sådana här projekt är det utifrån ett hundraårsflöde. Det var det som låg till grund när vi bestämde oss vilken nivå vi skulle lägga vallarna på. Vi gjorde en fullskalig flödesmodell, hela vägen från Kvibille ner till Berte kvarn.

Enligt Mikael Vallin har de simulerat olika väderscenarier och utifrån olika regnmängder testat hur hög vallen måste vara.

Tanken var att bygget skulle påbörjas i september. Enligt Mikael Vallin beror den försenade starten på att upphandlingen har tagit tid och att det är först nu som kommunen har fått alla tillstånd.

– Vi ligger ändå före tidsplanen generellt sett, tycker jag. Så det är enligt plan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".