Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inspektörer skall minska matfusket

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 11.29
"Böter delar vi inte ut"
(7:26 min)
Sauli Hautakangas är livsmedelsinspektör vid Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Foto: Peter Bengtsson/Sveriges Radio
Sauli Hautakangas är livsmedelsinspektör vid Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Foto: Peter Bengtsson/Sveriges Radio

Matfuskskandalerna har avlöst varandra de senaste åren. Oxfilé var egentligen fläskfilé 2012 och Hästköttsfusket 2013 uppmärksammades stort. Nu skall branschen granskas hårdare.

Falkenbergs Kommun har skickat tre inspektörer från Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen på utbildningen som genomförs i samarbete med Linnéuniversitetet i Växjö och polisen. Livsmedelsverket har fått pengar från regeringen för att genomföra utbildningssatsningen.

– Livsmedelskontroller följer hela kedjan från importörer, tillverkare, grossister och restauranger. Och fusket kan ske överallt, säger Sauli Hautakangas, livsmedelsinspektör i Falkenbergs Kommun.

Matbedrägerierna tros omsätta stora pengar och kontrollerna kan bland annat handla om ursprung eller hur mycket man köpt in och sen har på lager och har sålt vidare vid en kontroll. Ofta samverkar livsmedelsinspektörerna med polisen.

– Ursprunget på en råvara kanske inte stämmer till 100% eller så är det fel med någon ursprungsskyddad vara, som till exempel Kalix löjrom. Meningen är ju att man skall kunna lita på märkningen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".