Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

P4 Halland har hittat trillingnöten

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 08.48
"Vi som jobbar här äter tre-fyra praliner per dag"
(5:05 min)
Chokladmästaren Niklas Swedholm visar hur man gör en trillingnöt. Foto: Andreas Svensson/Sveriges radio
Chokladmästaren Niklas Swedholm visar hur man gör en trillingnöt. Foto: Andreas Svensson/Sveriges radio

Trillingnöten försvann ur Alladinasken förra året. Saknad av många. Därför gav sig P4 morgon ut för att hitta den eller snarare tillverka den.

– Vi känner till trillingnöten men den är ganska avancerad att göra, säger Niklas Swedblom chokladkonditor på Skånskan i Halmstad.

Och det menar han också är orsaken till att den försvann ur chokladaskarna. De kan inte göras i maskin utan måste göras för hand. Det blir för dyrt helt enkelt.

Men Niklas Swedblom visar hur du ska göra för att få till din egen trillingnöt. Läs receptet här nedanför.

Så gör du en trillingnöt

Ta ett bakplåtspapper och spritsa ut lite tempererad choklad av valfri typ. Ta tre rostade hasselnötter och limma ihop dem med chokladen. Låt chokladen stelna och doppa dem sedan i tempererad choklad. Upprepa proceduren för att få större praliner.

För att temperera chokladen värmer man först upp den till 45 grader. Sen kyler man ner den till 27 grader och därefter värms den upp igen till 32 grader för att den ska kristalliseras och stelna i rumstemperatur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".