Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#säkerskola

Lätt att ta sig in som obehörig på grundskolor

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 05.00
Rektorn: Jag blev förvånad såklart
(2:55 min)
Klädhängare på en grundskola. Foto: Sveriges Radio
Det är stor skillnad på hur folk agerar när okända personer rör sig på en grundskola. Foto: Sveriges Radio

På en av fem skolor tilläts utomstående vara 45 minuter eller mer, utan att bli ifrågasatta. Det visar sig när reportrar från Sveriges Radio besökt 76 grundskolor utan att förvarna.

Bild
Bild

Kullaviksskolan i Kungsbacka är en av 76 grundskolor i landet som under en vecka i månadsskiftet november, december fick besök av någon av Sveriges Radios reportrar, oannonserat. Där kunde vi vara i en timme, innan vi letade upp rektorn.

– Det var värst, säger en av skolans tre rektorer Christer Daggberg.

Jag har varit här en timme nu...

– Och ingen har ställt en fråga, fortsätter han.

– Jag blev förvånad såklart, säger han.

Eva Hallström är också rektor på Kullaviksskolan i Kungsbacka.

– Jag kan förstå att det kan hända, jag tycker att det är tråkigt att ingen har frågat dig vem du är, säger Eva Hallström som också är rektor på skolan.

Varför är det viktigt att jag skulle ha blivit ifrågasatt?

– Jag tänker som så att det är ett skifte nu. Vi har velat verka för en öppen skola och en trygg plats att vara på. Uppenbarligen är vi nu i ett paradigmskifte där det sker mycket ett mycket större fokus på säkerhetsfrågor, efter saker som har hänt i vårt samhälle, säger Eva Hallström.

Sveriges Radio har besökt sammanlagt 76 grundskolor med mellan 300 och 1100 elever. Vi har gått in genom huvudingångarna och sen rört oss runt på skolan utan att berätta att vi skulle komma.

– Får du hjälp av någon, frågar en lärare oss.

På 16 skolor, vilket är ungefär en av fem av de vi besökt, kom vi antingen inte in eller så blev vi ifrågasatta inom ett par minuter.

På 45 skolor, tre av fem skolor, tog det tre minuter eller mer innan nån kom fram till oss och frågade vad vi gjorde där, om någon kom fram.

På Rydebäcksskolan i Helsingborg var vi i tre minuter. Det tycker Magnus Lindow som är rektor där, var för lång tid. För efter dådet på skolan i Trollhättan i oktober, där tre personer på skolan och också gärningsmannen dog, lyftes frågan om obehöriga på Rydebäcksskolan.

– Vi pratade om att vi måste möta upp folk som kommer utifrån, för det här är ju ingen allmän plats där man gå hur som helst. Så tre minuter är generellt en för lång tid, säger han.

Och på 15 skolor, en av fem besökta skolor, kunde vi gå in och sen vara kvar i mellan 45 minuter och en timme innan vi själva gav oss till känna.

Annica Herr är mamma till en elev på Nya Snyggatorpsskolan i Klippan, en av de 15 skolor vi aldrig blev ifrågasatta på.

– Jag tycker att lärarna ska ta ett allvarligt snack med varandra att det här måste fungera. Vi sätter våra barn i deras händer, vi ska åka till jobbet och känna oss trygga och inte ha ont i magen. Man kan inte gå runt och tänka att det händer inte oss, säger hon.

Så här har vi gjort undersökningen:

Obehöriga äga ej tillträde står det utanför skolan.


15 reportrar på tio P4-kanaler på Sveriges Radio gick under vecka 47 till grundskolor som tillhör de största i respektive län. Skolorna har, enligt statistik från Skolverket, mellan 297 och 1174 elever.

På skolorna gick vi in genom huvudingången eller det som uppfattas som huvudingången och sen rörde vi oss runt i skolan tills vi blev ifrågasatta eller utkastade.

Vi har inte, utan tillåtelse, gått in på skolor som har varit låsta eller som har haft skyltar om att obehöriga ej äga tillträde.

Vi har där ingen kommit fram varit på plats mellan 45 minuter och 60 minuter innan vi själva har letat upp någon att presentera oss för, om skolledning har funnits på plats, annars har vi åkt därifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".